Cafaggio Chianti Classico är producerat av Basilica Cafaggio som verkar i hjärtat av Conca d’Oro. Den gyllene dalen som den också kallas anses ha de bästa förutsättningarna för vinodling i hela Chianti. Vinet är framställt av den högkvalitativa blå druvan Sangiovese som ger finessrika viner med en fin kryddighet och elegant stramhet. Årgång 2012 serverades vid 2014 års Nobelmiddag.
GULD i Mundus Vini The Grand International Wine Award!
Skriv ut Produktbild Köp på SystembolagetDruvsort | 100% Sangiovese |
Årgång | 2021 |
Alkoholhalt | 13,5% |
Storlek | 750 ml |
Förpackning | Flaska |
Antal/kolli | 12 |
Förslutning | Naturkork |
Märkningar |
Ekologiskt vin |
Producent | Basilica Cafaggio |
Smakbeskrivning | Kryddig och fyllig smak med tydlig fatkaraktär samt inslag av blåbär, mogna körsbär, salvia, svartpeppar, kakao och pinjenötter. |
Passar till | Grillade rätter av lamm och nöt. |
Lagringspotential | Kan konsumeras nu, men även lagras i ytterligare 5-10 år. |
Vinifikation | Druvorna krossades försiktigt för att optimera färg och extrakt från skalen. Jäsning skedde i ståltank under en kontrollerad temperatur av max 30°C. Vinet vilade på ekfat i 12 månader och fick mogna ytterligare ett halvår på butelj. |
Den tusenåriga egendomen Basilica Cafaggio ligger i Panzano i hjärtat av Conca d’Oro, den gyllene dalen. Denna dal anses ha de bästa förutsättningarna för vinodling i hela Chianti. Ett intensivt arbete i vingården, med låga skördeuttag samt ytterst noggrann vinifieringsprocess, gör att Basilica Cafaggio idag rankas bland de absolut bästa Chianti Classico-producenterna.
Toscana är en av Italiens mest kända vinregioner med dess kullar och cypresser. Här har det odlats vin sen etruskerna koloniserade landet drygt 1000 år f Kr. Sangiovese är Toscanas mest odlade druva och det är den som utgör den största delen av de olika DOCG vinerna som produceras i regionen.
Vinstockarna är i snitt 15 år gamla och växer i en sydsluttning i Panzano i Chianti på 450 m ö.h. Produktionen ligger på ca 120 000 flaskor/år.