Sött, mycket frisk, ekologiskt vitt vin med inslag av citrus, persika och torkade aprikoser.
Skriv ut Köp på SystembolagetDruvsort | 60% manzoni bianco, 40% glera |
Årgång | 2016 |
Alkoholhalt | 14,5% |
Storlek ml | 500 ml |
Antal/kolli | 6 |
Förslutning | Naturkork |
Sockerhalt | 12,0 g/100ml |
Syra | 6,5 g/l |
Märkningar |
Ekologiskt vin |
Veganvänligt | Ja. |
Producent | La Cantina Pizzolato |
Smakbeskrivning | Sött, mycket frisk vin med inslag av citrus, persika och torkade aprikoser. |
Passar till | dessert |
Lagringspotential | Vinet är gjort för att avnjutas ungt. |
Skörd | Handskördade druvor. |
Vinifikation | De bästa druvorna plockades för hand och torkades därefter i 3 månader för att koncentrera sötman i druvorna. Druvorna genomgick sedan en klassisk vinifikation. |
I mer än fem generationer har familjen Pizzolato varit verksamma inom jordbruksnäringen – alltid med respekt för naturen. Egendomen omfattar 58 hektar och certifierades 1991 för ekologisk vinproduktion. Därtill kommer 48 hektar som brukas av kontrakterade och certifierade ekologiska odlare. La Cantina Pizzolato ligger norr om staden Treviso i Veneto. Druvsorter som odlas är främst pinot grigio, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, pinot nero och raboso. Både röda, vita och mousserande viner (främst Prosecco) framställs.
Det vackra Veneto i nordöstra Italien är känt för sina smakrika Amarone-, Ripasso- och Appassimentoviner. Viner som svenska folket har tagit till sina hjärtan. Det är beläget mellan Alperna och Adriatiska havet och står för den överlägset största produktionen av Italiens vinregioner. De mest kända områdena är Valpolicella, Bardolino och Soave, alla belägna på sluttningarna runt södra Gardasjön. De vanligaste blå druvsorterna är corvina, rondinella och molinara, men även merlot, refosco och raboso är kända.