Barolo Tradizione

Barolo Tradizione

399 kr (nr. 32GZMdB002/77419) Rött vin, fylligt Barolo DOCG, Piemonte, Italien

Traditionell Barolo från kvalitetsproducenten Marchesi di Barolo.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 100% nebbiolo
Årgång 2016
Alkoholhalt 14,5%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 6
Förslutning Naturkork
Producent Marchesi di Barolo

Innehållet

Smakbeskrivning Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, rosor, anis, kakao, sandelträ och pomerans.
Passar till Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.
Vinifikation Jäsningen sker mycket långsamt under kontrollerad temperatur i rostfria ståltankar. Vinet lagrad därefter på ekfat.

Om Marchesi di Barolo

Historien tar sin början 1807 i Paris då markgreven (it. Marchese) Carlo Tancredi Falletti (1782-1838) från Barolo gifte sig med Juliette Colbert de Maulévrier (1785-1864), en fransk adelskvinna som även var barnbarn till Ludvig XIVs finansminister. Efter flytten till Piemonte lärde sig Juliette mer om regionen och förstod potentialen i Barolos olika mikroklimat i kombination med lång ekfatslagring av framförallt druvsorten nebbiolo. Hon lät investera i både vingård och källare men Carlo och Juliette fick inga arvingar som kunde fortsätta arbetet.

1864 övertogs driften av välgörenhetsstiftelsen Opera Pia Barolo (med säte i Turin) som Juliette grundat samma år som hon dog.

I slutet av 1800-talet köpte familjen Abbona, berömda vinmakare i trakten, vingårdarna och de historiska lagringskällarna av stiftelsen.

Idag leder deras arvtagare Ernesto och Anna Abbona en modern vinproducent med export till många länder. Ett stort urval av kvalitetsviner från hela Langhe produceras såsom Barolo och Barbaresco och det är naturligtvis nebbolio, barbera och dolcetto som står i fokus. Respekten för ursprunget och historien har de med sig ständigt.

Om Barolo DOCG, Piemonte, Italien

Barolo fick sin DOCG klassning när kvalitetsklassen började tillämpas 1980. Här görs viner både i traditionell (mer rustik) och modern (mjuk, fruktig och mogen) stil på druvan Nebbiolo. Barolo ligger i Cuneoprovincen i västra Piemonte.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!