Bourgogne Aligoté Les Moutots

Bourgogne Aligoté Les Moutots

159 kr (nr. 73819) Vitt vin, torrt & smakrikt Bourgogne, Frankrike

Nyhet i sortimentet från producenten Jean-Claude Boisset!

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 100% aligoté
Årgång 2017
Alkoholhalt 12,5%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 6
Förslutning Naturkork
Sockerhalt 0,03 g/100ml
Syra 6,40 g/l
Producent Jean-Claude Boisset

Innehållet

Smakbeskrivning Ett smakrikt vin med frisk syra, välintegrerad fatkaraktär och fruktiga toner av gul stenfrukt, vita blommor och mineral.
Passar till Serveras vid 8-10°C till rätter av ljust kött eller smakrika vegetariska rätter.
Lagringspotential 5-8 år
Vinmakare Grégory Patriat
Skörd Handskördade druvor under september.
Vinifikation Efter skörd pressades hela klasar varsamt och jäste i upp till 10 månader i stora äldre franska ekfat med naturlig jäst. Vinet har sedan lagrats i 13 månader i franska ekfat varav 30% var ny ek. Vinet har genomgått en lätt klarning med hjälp av bentonit innan buteljering.
Jordmån Jordmånen består i huvudsak av kalksten vilket bidrar till vinets fräscha karaktär.

Om Jean-Claude Boisset

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner men gjorde även eget vin från Bourgogne vilket lade grunden till det som idag är Boisset-gruppen – den tredje största vinproducenten i Frankrike. Sortimentet spänner över två världsdelar med vinhus i både Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär grundarens namn, Jean-Claude Boisset, tas fram med ambitionen att presentera det absolut bästa från olika vinodlingslägen i Bourgogne. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget.

Om Bourgogne, Frankrike

Bourgogne är enligt många ett av världens främsta områden för chardonnay och pinot noir. Stilen är det många av världens vinmakare som vill efterlikna – men få lyckas. Klimatet och jordmånen gör att vinerna visar upp en ren, frisk fruktsyra och en elegant struktur.
Vingårdarna är relativt små och ägs ofta av flera producenter, men efterfrågan är desto större. Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig knappt fem mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder.
De två mindre områdena Côte Chalonnaise och Mâconnais bildar en brygga till det stora Beaujolais, medan Chablis ligger utslängt 13 mil åt nordväst från Beaune.
I Bourgogne görs såväl röda som torra vita viner, en liten del rosévin och det mousserande vinet crémant de bourgogne. De verkligt stora vinerna är röd och vit bourgogne, synonyma med druvorna pinot noir och chardonnay. Druvan gamay dominerar i Beaujolais, välbekant för beaujolais nouveau – årets skörd som alltid lanseras tredje torsdagen i november.