Bourgogne Pinot Noir Terres de Famille 2017

Bourgogne Pinot Noir Terres de Famille 2017

259 kr (nr. 93087) Rött vin, medelfylligt Bourgogne, Frankrike Finns i Systembolagets butiker Hitta närmaste butik Exklusivt sortiment

Ekologisk Bourgogne från småskalig producent! Lanseras i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment.

Skriv ut Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 100% pinot noir
Årgång 2017
Alkoholhalt 12,5
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Nyhet 2 juni 2020
Antal/kolli 6
Förslutning Naturkork
Märkningar Biodynamisk odling
Ekologiskt vin
Begränsat parti 180 flaskor
Producent Domaine de la Vougeraie

Innehållet

Smakbeskrivning Friskt och fruktigt vin med elegant fatkaraktär och inslag av röda bär och örter.
Passar till Rätter av fågel och ljust kött, smakrika vegetariska rätter och ostar.
Lagringspotential Vinet har först lagrats under 9 månader i Franska ekfat, varav 30% var av ny ek, och därefter 1 månad i ståltankar innan mycket varsam filtrering och buteljering.

Om Domaine de la Vougeraie

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Men det dröjde ända till 1999 då det första vinet med namnet Vougeraie lanserades. Under 1990-talet köptes en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles”. 1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade.
Bourgogne har över 4000 registrerade vinproducenter, och bland vinmänniskor är det välkänt att du måste ha bra koll på vilka som är bra och dåliga producenter i denna region. Men bland alla dessa ofta väldigt små producenter finns några av världens mest ansedda gårdar. Domaine de la Vougeraie tillhör utan tvekan detta toppskikt.

Om Bourgogne, Frankrike

Bourgogne är enligt många ett av världens främsta områden för chardonnay och pinot noir. Stilen är det många av världens vinmakare som vill efterlikna – men få lyckas. Klimatet och jordmånen gör att vinerna visar upp en ren, frisk fruktsyra och en elegant struktur.
Vingårdarna är relativt små och ägs ofta av flera producenter, men efterfrågan är desto större. Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig knappt fem mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder.
De två mindre områdena Côte Chalonnaise och Mâconnais bildar en brygga till det stora Beaujolais, medan Chablis ligger utslängt 13 mil åt nordväst från Beaune.
I Bourgogne görs såväl röda som torra vita viner, en liten del rosévin och det mousserande vinet crémant de bourgogne. De verkligt stora vinerna är röd och vit bourgogne, synonyma med druvorna pinot noir och chardonnay. Druvan gamay dominerar i Beaujolais, välbekant för beaujolais nouveau – årets skörd som alltid lanseras tredje torsdagen i november.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!