Ett smakrikt och fylligt vin i populär appassimentostil, perfekt till rustik italiensk mat, klassiska rödvinsrätter och lagrade ostar.
Skriv ut Produktbild Köp på SystembolagetDruvsort | 50% negroamaro, 20% merlot, 20% primitivo, 10% malvasia nera |
Årgång | 2018 |
Alkoholhalt | 14,5% |
Storlek ml | 750 ml |
Finns även som | 3l box |
Antal/kolli | 12 |
Förslutning | Naturkork |
Sockerhalt | 1,0 g/100ml |
Märkningar | |
Veganvänligt | Ja. |
Producent | Casa Vinironia |
Smakbeskrivning | Smakrik med inslag av mörka körsbär, russin, choklad, örter och fat. |
Passar till | Servera gärna till italienska rätter, lamm-, nöt-, eller viltkött, eller till lagrad hårdost |
Vinifikation | Vinet är gjort enligt Appassimento Naturale-metoden vilket betyder att man istället för att skörda och torka druvorna lämnar druvorna på vinrankorna i den varma höstsolen. De utvalda druvorna uppnår därigenom sin perfekta mognad och har en fin sötma när man skördar dem vilket i sin tur ger vinet generositet och en karaktär som påminner om Amaroneviner. Vinet har jäst på ståltank och sedan lagrats på ekfat i tre månader. |
Jordmån | Växlande med alluviala avlagringar av lera, sand och grus samt kalkstensrika jordar. |
Den välkända familjen Botter har i tre generationer producerat och sålt vin i Veneto.
Apulien ligger på Italiens klack och har en vinhistoria som sträcker sig ända tillbaka till antiken då grekerna började odla vin. Det tillverkas mycket vin i området och produktionen är bland den största i världen. Apulien domineras av slättland och backar, det varma och torra klimatet ger utmärkta förutsättningar för druvorna och den nattliga brisen från havet ger dem välbehövlig svalka. Här odlas många uråldriga druvsorter som Primitivo, Negroamaro och Nero di Troia.
Det unika med Casa Vinironia Appassimento är att vinet är gjort enligt Appassimentometoden vilket betyder att man istället för att skörda och torka druvorna lämnar druvorna på vinrankorna i den varma höstsolen. De utvalda druvorna uppnår därigenom sin perfekta mognad och har en fin sötma när man skördar dem vilket i sin tur ger vinet generositet och en karaktär som påminner om Amaroneviner. Vinet har jäst på ståltank och sedan lagrats på ekfat i tre månader.
Det har en kryddig smak med inslag av fat, katrinplommon, salvia, mörk choklad och russin.