Château-Chalon Vin Jaune 2010

Château-Chalon Vin Jaune 2010

419 kr (nr. 96276) Vitt vin, torrt & smakrikt Château-Chalon, Jura, Frankrike Finns i Systembolagets butiker Hitta närmaste butik

Ny årgång av Château-Chalon Vin Jaune – ett ursprungtypiskt vin från Jura!

Skriv ut Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 100% savagnin
Årgång 2010
Alkoholhalt 14%
Storlek ml 620 ml

Detaljer

Nyhet 5 oktober 2018
Antal/kolli 6
Förslutning Naturkork
Producent Henri Maire

Innehållet

Smakbeskrivning Stor, komplex smak med inslag av torkad frukt, citrusskal, mogna äpplen, kryddor och valnötter.
Passar till Serveras vid cirka 14°C som aperitif, kallskuret, rätter av ljust kött, nötter eller kanske bäst med traktens berömda ost: Comté!
Lagringspotential Exceptionell lagringsduglighet. Kan sparas i flera årtionden.
Vinmakare Denis de la Bourdonnaye
Skörd Manuell.
Vinifikation En "Vin Jaune" genomgår en särskild mognadsprocess under 6 år och 3 månader där vinet lagras under ett täcke av jästpartiklar i ekfat som inte är helt fyllda. Därefter buteljeras vinet i de speciella Clavelin-flaskorna som rymmer 62 cl.
Jordmån Grå märgel (en form av kalksten som bildats av kalkslam bestående av höga halter av kalciumkarbonat och sandblandad lera)

Om Henri Maire

Henri Maire har anor från 1600-talet och är en av de största producenterna i Jura. Arealerna omfattar 300 hektar och består av en handfull separata egendomar. de flesta druvorna går till produktion av det mousserande Crémant de Jura men man tillverkar även de traditionella stilarna från området, t.ex. Arbois och Château Chalon. Idag ägs Henri Maire av Boisset som är ett av Frankrikes största vinföretag med säte i Bourgogne.

Om Château-Chalon, Jura, Frankrike

Beläget mellan Schweiz och Frankrike utgör regionen Jura ett av de minsta av alla franska kvalitetsvinsregioner när det kommer till odlingsarealer. Château-Chalon är en by som fått sitt namn efter ett borgliknande Benedektinerkloster och är en skyddad ursprungsbeteckning sedan 1937. Men här har de unika Vin Jaune-vinerna producerats längre än så. Faktum är att det endast är Vin Jaune som får tillverkas här. Kraven är höga och en Château-Chalon deklareras endast de bästa årgångarna.