Château de Pierreux Brouilly

Château de Pierreux Brouilly

129 kr (nr. 2293) Rött vin, medelfylligt Brouilly, Beaujolais, Frankrike Finns i Systembolagets butiker Hitta närmaste butik

Elegant Beaujolais från topproducent!

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 100% gamay
Årgång 2020
Alkoholhalt 13,5%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 12
Förslutning Naturkork
Sockerhalt 0,23 g/100ml
Syra 5,7 g/l
Märkningar
Veganvänligt Ja.
Producent Château de Pierreux

Innehållet

Smakbeskrivning Ungt, nyanserat fruktigt vin med inslag av skogsbär och körsbär samt inslag av färska örter, peppar, lakrits och fat.
Passar till Serveras vid 13-15°C till stekt fisk eller lätta rätter av ljust kött.
Lagringspotential 2-3 år
Vinmakare Alain Dugoujard
Skörd Handskördade druvor
Vinifikation Musten jäste 13 dagar för att sedan lakas ur i öppna kar 15-21 dagar. Vinet har sedan lagrats i stora franska ekfat under 6 månader varav ca 20% var nya fat.
Jordmån Granit och vulkansten.

Om Château de Pierreux

Château de Pierreux är en av Beaujolaisregionens vackraste egendomar med anor från 1200-talet. Det var från början en försvarsfästning och kvar från denna tid finns två vackra utkikstorn. Vinkällarna härstammar från 1600-talet och byggnaden som nu står på egendomen uppfördes på 1800-talet.

Idag ägs Château de Pierreux av familjen Boisset som är ett av Frankrikes största vinföretag. Vinodlingarna omfattar 93 hektar.

Om Brouilly, Beaujolais, Frankrike

Brouilly är det sydligaste och till ytan största av de 10 ”crus” i Beaujolais. Det är ensamt om att inte ha fått sitt namn efter en närliggande by utan av Mont Brouilly, ett berg som omfattar 1 200 hektar vingårdar. Namnet Brouilly härstammar från Brulius, en romersk officer som hade sin gruppering här.

Gamay är den främsta druvsorten. Det är även tillåtet att odla chardonnay, aligoté och melon de bourgogne men få utnyttjar den möjligheten.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!