Corvàia Pinot Grigio

Corvàia Pinot Grigio

189 kr (nr. 90365) Vitt vin, torrt & smakrikt Trentino, Italien

Exklusiv höghöjds-Pinot Grigio i norditaliensk tappning!

Skriv ut Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 100% pinot grigio
Årgång 2016
Alkoholhalt 14%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 6
Förslutning Naturkork
Begränsat parti 900 flaskor
Producent Corvée

Innehållet

Smakbeskrivning Frisk, fruktig och nyanserad smak med inslag av fat, gula päron, mango och kryddor.
Passar till Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk och ljust kött.
Vinmakare Moreno Nardin
Skörd Manuell i slutet av september 2016.
Vinifikation Jäst i temperaturkontrollerade glasfibertankar. Lagrad 7 månader med jästfällningen i 1-3 år gamla franska 225-litersbarriquer.

Om Corvée

Corvée består av åtta odlare som delar på nästan 14 hektar. Vingårdarna ligger på mellan 450 och 750 meter över havet i det natursköna Valle di Cembra (som gränsar till Österrike) och är under omvandling till ekologisk odling.

Om Trentino, Italien

Ursprungsbeteckningen Trentino DOC blev officiell 1971 och ligger i norra Italien längs med Adigedalen som sträcker sig i en nord-sydlig riktning. Odlingarna omfattar mer än 6 500 hektar och produktionen ligger årligen på drygt 30 miljoner liter. Framställningen görs till stor del av en mängd kooperativ i olika storlek. Vanliga druvsorter för vita viner är chardonnay, gewürztraminer, moscato, müller-thurgau, pinot bianco, pinot grigio och riesling. För röda viner är cabernet franc, cabernet sauvignon, lagrein, marzemino och merlot vanliga. Kring huvudorten Trento tillverkas även mousserande viner av högsta klass (gjorda enligt den traditionella metoden).

 

Övrigt

”Corvée” är ett franskt begrepp som användes i feodala samhällen för att beskriva en typ av undersåte som vissa dagar utförde fria dagsverken på jordägarens odlingar. ”Corvàia” syftar på det arbete som gjordes på en sån dag och är också namnet på vingården där druvorna till detta vin kommer ifrån. Den ligger på 654 meter höjd över havet med rankorna planterade på porfyrterrasser i syd-sydöstlig riktning.