Gevrey-Chambertin 1er Cru “Bel Air” 2006 Magnum

Gevrey-Chambertin 1er Cru “Bel Air” 2006 Magnum

2199 kr (nr. 92504) Rött vin, medelfylligt Bourgogne, Frankrike Exklusivt sortiment

Gevrey-Chambertin 1er Cru “Bel Air” 2006 på magnumflaska från Bourgognes topproducent Domaine de la Vougeraie. Begränsat antal!

Skriv ut Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 100% Pinot noir
Årgång 2006
Alkoholhalt 13
Storlek ml 1500 ml

Detaljer

Nyhet 10 augusti 2020
Antal/kolli 3
Förslutning Skruvkork
Märkningar Biodynamisk odling
Ekologiskt vin
Begränsat parti 11 flaskor (total produktion 2006: 96st flaskor)
Producent Domaine de la Vougeraie

Innehållet

Skörd 5 oktober 2006
Vinifikation Vinet har lagrats i ekfat från Nevers, Allier och Tronçais under 17 månader. 40% av faten var av ny ek. Vinet har fått en lätt filtrering men ingen klarning.

Om Domaine de la Vougeraie

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Men det dröjde ända till 1999 då det första vinet med namnet Vougeraie lanserades. Under 1990-talet köptes en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles”. 1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade.
Bourgogne har över 4000 registrerade vinproducenter, och bland vinmänniskor är det välkänt att du måste ha bra koll på vilka som är bra och dåliga producenter i denna region. Men bland alla dessa ofta väldigt små producenter finns några av världens mest ansedda gårdar. Domaine de la Vougeraie tillhör utan tvekan detta toppskikt.

Om Bourgogne, Frankrike

Bourgogne är enligt många ett av världens främsta områden för chardonnay och pinot noir. Stilen är det många av världens vinmakare som vill efterlikna – men få lyckas. Klimatet och jordmånen gör att vinerna visar upp en ren, frisk fruktsyra och en elegant struktur.
Vingårdarna är relativt små och ägs ofta av flera producenter, men efterfrågan är desto större. Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig knappt fem mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder.
De två mindre områdena Côte Chalonnaise och Mâconnais bildar en brygga till det stora Beaujolais, medan Chablis ligger utslängt 13 mil åt nordväst från Beaune.
I Bourgogne görs såväl röda som torra vita viner, en liten del rosévin och det mousserande vinet crémant de bourgogne. De verkligt stora vinerna är röd och vit bourgogne, synonyma med druvorna pinot noir och chardonnay. Druvan gamay dominerar i Beaujolais, välbekant för beaujolais nouveau – årets skörd som alltid lanseras tredje torsdagen i november.

Övrigt

This, le Domaine’s first vineyard back in 1966, is dear to our hearts. Its name derives from Les Brosselles, which meant a patch of scrubland. This climat is ideally located on the wildest, most unpretentious part of the village. The vines are on a steep east-south-east slope, with just the right degree of calcareous soil, a dream plot…

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!