Beteckningen Vendanges Tardives indikerar att vinet är sött. Druvorna fick hänga extra länge på stockarna för att de skulle uppnå en högre sockerhalt.
Skriv ut Produktbild Köp på SystembolagetDruvsort | 100% gewürztraminer |
Årgång | 2013 |
Alkoholhalt | 13% |
Storlek ml | 750 ml |
Antal/kolli | 6 |
Förslutning | Syntetkork |
Sockerhalt | 10,28 g/100ml |
Syra | 4,7 g/l |
Producent | Bestheim |
Smakbeskrivning | Välbalanserat söt, frisk med inslag av mogen frukt och angenäm bittersöt apelsin i avslutningen. Elegant eftersmak. |
Passar till | Serveras gärna vid cirka 8°C till ostar, gåslever eller till måttligt söta fruktdesserter. |
Lagringspotential | Vinet kan lagras 10 år. |
Vinmakare | Christoph Adam |
Skörd | Manuell. Beteckningen Vendanges Tardives indikerar att vinet är sött. Druvorna fick hänga extra länge på stockarna för att de skulle uppnå en högre sockerhalt. En del av druvorna var även angripna av så kallad ädelröta (botrytis cinerea). |
Vinifikation | Vinet har jäst under låg temperatur på rostfria ståltankar och fick sedan vila på flaska i 18 månader före säljstart. |
Jordmån | Kalkaltig med topplager av sandsten. |
Officiellt grundades Les Caves de Bennwihr år 1945. Namnet Bestheim uppkom sedan man i slutet av 90-talet gick ihop med kooperativet Westhalten i södra Alsace och den gamla familjefirman Heim. Bestheim är idag en av de tekniskt sett mest välutrustade anläggningarna i Alsace, med en helt datoriserad mottagning av druvorna, pneumatiska pressar, lagring under kvävgasatmosfär och rostfria ståltankar med temperaturkontroll. Allt för att bevara det mesta möjliga av de delikata aromerna i druvorna och vinet.
Kooperativet ligger långt fram vad gäller hållbart företagande. Hela produktlivscykeln är miljöanpassad i alla led – från administration till odling, emballage och transporter. Bestheims övergripande arbete med att minimera utsläpp och resursåtgång ger även direkta kostnadsbesparingar, som borde sporra andra att följa i samma spår. Bestheim är inte eko-certifierade men tillhör definitivt branschens grönare aktörer.
Alsace, i gränslandet mellan Frankrike och Tyskland, förenar i sina viner det bästa av båda länderna. Enkelt uttryckt gör man ”franska viner på tyska druvor” och kombinerar aromrikedomen hos de tyska druvorna med den högre alkoholhalt och större fyllighet som är den franska traditionen. Trots sitt nordliga läge är Alsace ett varmt och torrt område. Detta tack vare att de skyddande bergen, Les Vosges, tar hand om nederbörden västerifrån.