Hautes-Côtes de Nuits

Hautes-Côtes de Nuits ”Les Dames Huguettes”

199 kr (nr. 32GZJCB002) Rött vin, medelfylligt Bourgogne, Frankrike

En elegant och smakrik röd Bourgogne med frisk syra.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 100% pinot noir
Årgång 2016
Alkoholhalt 12,5%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 6
Förslutning Naturkork
Märkningar
Veganvänligt Ja.
Producent Jean-Claude Boisset

Innehållet

Smakbeskrivning Ett elegant och smakrikt vin med frisk syra och toner av körsbär, mörka bär, peppar, nejlika och välintegrerade fat.
Passar till eleganta rätter av anka eller kyckling
Lagringspotential 6-9 år
Vinmakare Gregory Patriat
Vinifikation Efter skörd sorterades druvorna noga och de avstjälkades helt innan maceration och fermentering. Vinet har lagrats i 17 månader i nya, lätt rostade, franska ekfat. Vinet har genomgått en lätt filtrering innan buteljering.
Jordmån kalksten och märgel

Om Jean-Claude Boisset

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner men gjorde även eget vin från Bourgogne vilket lade grunden till det som idag är Boisset-gruppen – den tredje största vinproducenten i Frankrike. Sortimentet spänner över två världsdelar med vinhus i både Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär grundarens namn, Jean-Claude Boisset, tas fram med ambitionen att presentera det absolut bästa från olika vinodlingslägen i Bourgogne. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget.

Om Bourgogne, Frankrike

Bourgogne är enligt många ett av världens främsta områden för chardonnay och pinot noir. Stilen är det många av världens vinmakare som vill efterlikna – men få lyckas. Klimatet och jordmånen gör att vinerna visar upp en ren, frisk fruktsyra och en elegant struktur.
Vingårdarna är relativt små och ägs ofta av flera producenter, men efterfrågan är desto större. Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig knappt fem mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder.
De två mindre områdena Côte Chalonnaise och Mâconnais bildar en brygga till det stora Beaujolais, medan Chablis ligger utslängt 13 mil åt nordväst från Beaune.
I Bourgogne görs såväl röda som torra vita viner, en liten del rosévin och det mousserande vinet crémant de bourgogne. De verkligt stora vinerna är röd och vit bourgogne, synonyma med druvorna pinot noir och chardonnay. Druvan gamay dominerar i Beaujolais, välbekant för beaujolais nouveau – årets skörd som alltid lanseras tredje torsdagen i november.