Langhe Rosso

Langhe Rosso

119 kr (nr. 2399) Rött vin, medelfylligt Langhe, Piemonte, Italien Finns i Systembolagets butiker Hitta närmaste butik

Ursprungstypisk Langhe Rosso!

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 45% dolcetto, 40% barbera, 15% nebbiolo
Årgång 2018
Alkoholhalt 13%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 12
Förslutning Skruvkork
Sockerhalt 0,2 g/100ml
Syra 5 g/l
Märkningar
Veganvänligt Ja.
Producent Marchesi di Barolo

Innehållet

Smakbeskrivning Ursprungstypiskt och komplext vin med inslag av skogshallon, fat, mörka körsbär, torkade örter, choklad och anis.
Passar till Serveras vid cirka 16-18°C till rätter av fläsk-, lamm- och nötkött.
Lagringspotential Kan lagras 1-2 år.
Vinmakare Flavio Fenocchio
Skörd Manuell
Vinifikation 80% av vinet har lagrats under 9 månader i slavonska 10000-liters ekfat och 20% av vinet har lagrats under 9 månader i slavonska 500-liters ekfat.

Om Marchesi di Barolo

Historien tar sin början 1807 i Paris då markgreven (it. Marchese) Carlo Tancredi Falletti (1782-1838) från Barolo gifte sig med Juliette Colbert de Maulévrier (1785-1864), en fransk adelskvinna som även var barnbarn till Ludvig XIVs finansminister. Efter flytten till Piemonte lärde sig Juliette mer om regionen och förstod potentialen i Barolos olika mikroklimat i kombination med lång ekfatslagring av framförallt druvsorten nebbiolo. Hon lät investera i både vingård och källare men Carlo och Juliette fick inga arvingar som kunde fortsätta arbetet.

1864 övertogs driften av välgörenhetsstiftelsen Opera Pia Barolo (med säte i Turin) som Juliette grundat samma år som hon dog.

I slutet av 1800-talet köpte familjen Abbona, berömda vinmakare i trakten, vingårdarna och de historiska lagringskällarna av stiftelsen.

Idag leder deras arvtagare Ernesto och Anna Abbona en modern vinproducent med export till många länder. Ett stort urval av kvalitetsviner från hela Langhe produceras såsom Barolo och Barbaresco och det är naturligtvis nebbolio, barbera och dolcetto som står i fokus. Respekten för ursprunget och historien har de med sig ständigt.

Om Langhe, Piemonte, Italien

Langhe (sedan 2014 på UNESCO World Heritage List) är ett vackert, bergigt område som breder ut sig i de södra delarna av Piemonte på norra och södra delarna av floden Tanaro. Det är berömt för sin ost och tryffel – och de klassiska vinerna Barolo och Barbaresco! Viner med ursprungsbeteckningen Langhe är gjorda på druvor som kommer från ett flertal av traktens odlingszoner. Vanligast är de röda Langhe-vinerna men även vitt och rosé produceras också.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!