Louis Bouillot Crémant de Bourgogne

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne ”Perle de Molesme”

Produkten har utgått ur sortimentet.

199 kr (nr. 54551) Mousserande vin Bourgogne, Frankrike

Lyxig crémant de Bourgogne från Louis Bouillot i limiterad upplaga!

Passar utmärkt som aperitif eller till eleganta rätter av fisk och skaldjur.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 50% pinot noir, 50% chardonnay
Alkoholhalt 12%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 6
Förslutning Champagnekork
Sockerhalt 0,10 g/100ml
Producent Louis Bouillot

Innehållet

Smakbeskrivning Torr och frisk crémant de Bourgogne med tydliga mineraltoner och frisk syra med ljuvliga inslag av röda vinbär, äpplen, grapefrukt, lime och kex.
Passar till Aperitif eller till rätter av fågel eller fisk och skaldjur.
Lagringspotential Vinet är gjort för att avnjutas nu men kan även sparas ytterligare under goda förhållanden.
Vinmakare Frédéric Brand
Skörd Handskörd. Vingårdarna i Molesme är belägna i Châtillonnais, mellan norra Bourgogne och södra Champagne. Här växer vinrankorna på sydöstra sluttningar i ett mikroklimat som ger optimala förhållanden.
Vinifikation Druvorna pressades mycket varsamt och musten kylstabiliserades. Alkoholjäsningen ägde rum i rostfria temperaturkontrollerade ståltankar. Vid buteljeringen tillsattes socker och jäst för att framkalla bubblorna den andra jäsningen på flaska (traditionell metod). Vinet vilade 18 månader på sin jästfällning (alltså längre än lagstadgade 12 månader).
Jordmån Jordmånen består av sandblandad lera och vita kalkstenar.

Om Louis Bouillot

Alltsedan starten 1877 i Nuits-St-Georges har Louis Bouillot varit en erkänd tillverkare av mousserande kvalitetsvin i Bourgogne. Hos Louis Bouillot framställs inte bara standardviner av hög kvalitet utan även särskilt utarbetade toppviner vars druvor är plockade från några av Bourgognes bästa vingårdslägen. Idag ägs Louis Bouillot av Boisset-gruppen som också har grundat ett stort vinturistcentrum i Nuits-St-Georges med fokus på Crémant de Bourgogne.

Om Bourgogne, Frankrike

Bourgogne är enligt många ett av världens främsta områden för chardonnay och pinot noir. Stilen är det många av världens vinmakare som vill efterlikna – men få lyckas. Klimatet och jordmånen gör att vinerna visar upp en ren, frisk fruktsyra och en elegant struktur.
Vingårdarna är relativt små och ägs ofta av flera producenter, men efterfrågan är desto större. Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig knappt fem mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder.
De två mindre områdena Côte Chalonnaise och Mâconnais bildar en brygga till det stora Beaujolais, medan Chablis ligger utslängt 13 mil åt nordväst från Beaune.
I Bourgogne görs såväl röda som torra vita viner, en liten del rosévin och det mousserande vinet crémant de bourgogne. De verkligt stora vinerna är röd och vit bourgogne, synonyma med druvorna pinot noir och chardonnay. Druvan gamay dominerar i Beaujolais, välbekant för beaujolais nouveau – årets skörd som alltid lanseras tredje torsdagen i november.

Övrigt

Utmärkelser:
• 2 stjärnor i Hachette Wine Guide 2021 och 2020
• Guldvinnare i den franska prestigefulla oenolog-tävlingen Vinalies Nationales 2020

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!