Mâcon-Igé Château London

Mâcon-Igé Château London

179 kr (nr. 32GZJCB011/79214) Vitt vin, torrt & smakrikt Mâconnais, Bourgogne, Frankrike

Ett smakrikt och välbalanserat vin med frisk syra, välintegrerad fatkaraktär och fruktiga toner av grapefrukt, persika och vita blommor.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 100% chardonnay
Årgång 2016
Alkoholhalt 12,5%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 6
Förslutning Naturkork
Märkningar
Veganvänligt Ja.
Producent Jean-Claude Boisset

Innehållet

Smakbeskrivning Ett smakrikt och välbalanserat vin med frisk syra, välintegrerad fatkaraktär och fruktiga toner av grapefrukt, persika och vita blommor.
Passar till eleganta rätter med fågel, fet fisk eller ljust kött.
Lagringspotential 3-6 år
Vinmakare Gregory Patriat
Skörd I september för hand.
Vinifikation Efter skörd pressades hela klasar varsamt och jäste i i fat med naturlig jäst. Vinet har sedan lagrats i 11 månader i franska ekfat varav 30% var ny ek. Vinet har genomgått en lätt klarning med hjälp av bentonit innan buteljering.
Jordmån vit lerjord och kalksten

Om Jean-Claude Boisset

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner men gjorde även eget vin från Bourgogne vilket lade grunden till det som idag är Boisset-gruppen – den tredje största vinproducenten i Frankrike. Sortimentet spänner över två världsdelar med vinhus i både Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär grundarens namn, Jean-Claude Boisset, tas fram med ambitionen att presentera det absolut bästa från olika vinodlingslägen i Bourgogne. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget.

Om Mâconnais, Bourgogne, Frankrike

Mâconnais är det sydligaste området i Bourgogne där chardonnay utgör 80% av den odlade ytan. De blå druvsorterna är pinot noir och gamay.
En stor del av produktionen går till generisk Bourgogne och Crémant de Bourgogne men det finns också en del mindre områden, tex Pouilly-Fuissé och Saint-Véran. Mer specifika områden är även Mâcon med bynamn där mikroklimatet sätter större prägel på vinet.