Meursault Ropiteau

Meursault Ropiteau

649 kr (nr. 5360) Vitt vin, torrt & smakrikt Bourgogne, Frankrike

En frisk och fräsch vit Meursault med inslag av citrus, vita blommor, mineral och fat.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 100% Chardonnay
Årgång 2019
Alkoholhalt 14%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 6
Förslutning Naturkork
Sockerhalt <0,3 g/100ml
Märkningar
Veganvänligt Ja.
Producent Ropiteau Frères

Innehållet

Smakbeskrivning Ett friskt vitt vin med inslag av citrus, vita blommor, mineral och fat.
Passar till Servera vinet vid 8- 10°C till smakrika fisk- och skaldjursrätter, eller till ljust kött.
Lagringspotential Vinet är gott att dricka nu men kan med fördel lagras i upp till 5 år under bra förhållanden.
Vinmakare Nicolas Burnez
Skörd Druvorna till vinet är handskördade.
Vinifikation Druvorna till vinet pressades i en pneumatisk press innan det jästes och lagrades på ekfat. Vinet lagrades sedan med sin jästfällning under 2 månader och därefter ytterligare två månader. Ungefär 20 % av ekfaten vilket vinet lagrades på var nya.

Om Ropiteau Frères

Vinhuset Ropiteau Frères grundades 1848 i Meursault och är idag en av de största producenter för vitt ekfatslagrat vin i Bourgogne och man har ungefär 900 fat i sina anrika källare. Källarna är några av de vackraste och mest romantiska i regionen, tillhörde tidigare Hospices de Beaune och är daterade ända tillbaka till 1600-talet. Numera ägs Ropiteau Frères av Boisset-gruppen som är ett av Frankrikes största vinföretag.

Om Bourgogne, Frankrike

Bourgogne är enligt många ett av världens främsta områden för chardonnay och pinot noir. Stilen är det många av världens vinmakare som vill efterlikna – men få lyckas. Klimatet och jordmånen gör att vinerna visar upp en ren, frisk fruktsyra och en elegant struktur.
Vingårdarna är relativt små och ägs ofta av flera producenter, men efterfrågan är desto större. Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig knappt fem mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder.
De två mindre områdena Côte Chalonnaise och Mâconnais bildar en brygga till det stora Beaujolais, medan Chablis ligger utslängt 13 mil åt nordväst från Beaune.
I Bourgogne görs såväl röda som torra vita viner, en liten del rosévin och det mousserande vinet crémant de bourgogne. De verkligt stora vinerna är röd och vit bourgogne, synonyma med druvorna pinot noir och chardonnay. Druvan gamay dominerar i Beaujolais, välbekant för beaujolais nouveau – årets skörd som alltid lanseras tredje torsdagen i november.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!