Exklusivt dessertvin från Domaine Henri Maire i Jura.
Skriv ut Produktbild Köp på SystembolagetDruvsort | 70% chardonnay, 30% savagnin |
Årgång | 2011 |
Alkoholhalt | 16% |
Storlek ml | 375 ml |
Nyhet | 15 februari 2019 |
Antal/kolli | 6 |
Förslutning | Naturkork |
Syra | 3,2 g/l |
Begränsat parti | 240 flaskor |
Producent | Henri Maire |
Smakbeskrivning | Intensiva och kryddiga aromer med balanserade inslag av rostade toner, torkad frukt och karamell. Balanserad syra. |
Passar till | Desserter, småplock eller foie gras. |
Lagringspotential | Kan drickas nu men också lagras i upp till 20 år. |
Skörd | Skördades i början av skördeperioden. Endast de bästa druvorna valdes ut för att torkas på samma sätt som en italiensk recioto. |
Vinifikation | Vinet har lagrats 24 månader på ekfat. |
Jordmån | Kalksten, märgel och lera. |
Henri Maire har anor från 1600-talet och är en av de största producenterna i Jura. Arealerna omfattar 300 hektar och består av en handfull separata egendomar. de flesta druvorna går till produktion av det mousserande Crémant de Jura men man tillverkar även de traditionella stilarna från området, t.ex. Arbois och Château Chalon. Idag ägs Henri Maire av Boisset som är ett av Frankrikes största vinföretag med säte i Bourgogne.
Jura är Frankrikes till ytan minsta vinregion och är vackert belägen vid foten av Juramassivet nära den schweiziska gränsen.