Vougeot 1er Cru Le Clos Blanc de Vougeot Monopole 2017

Vougeot 1er Cru Le Clos Blanc de Vougeot Monopole 2017

989 kr (nr. 92507) Vitt vin, torrt & smakrikt Bourgogne, Frankrike Exklusivt sortiment

Biodynamiskt odlat vitt vin från Bourgogne!
Vi lanserar endast 36 flaskor av denna fantastiska 1er cru från Domaine de la Vougeraie.

Skriv ut Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 95% chardonnay, 4% pinot gris, 1% pinot blanc
Årgång 2017
Alkoholhalt 13
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Nyhet 10 augusti 2020
Antal/kolli 6
Förslutning Naturkork
Märkningar Biodynamisk odling
Ekologiskt vin
Begränsat parti 36 flaskor
Producent Domaine de la Vougeraie

Innehållet

Skörd Handskörd den 28, 29 och 31 augusti samt 1 september (leaf, fruit and root day).
Vinifikation Vinet har lagrats i ekfat (Allier and Cîteaux) under 18 månader och ungefär 1 månad i ståltank innan buteljering. 33% av faten var av ny ek.

Om Domaine de la Vougeraie

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Men det dröjde ända till 1999 då det första vinet med namnet Vougeraie lanserades. Under 1990-talet köptes en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles”. 1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade.
Bourgogne har över 4000 registrerade vinproducenter, och bland vinmänniskor är det välkänt att du måste ha bra koll på vilka som är bra och dåliga producenter i denna region. Men bland alla dessa ofta väldigt små producenter finns några av världens mest ansedda gårdar. Domaine de la Vougeraie tillhör utan tvekan detta toppskikt.

Om Bourgogne, Frankrike

Bourgogne är enligt många ett av världens främsta områden för chardonnay och pinot noir. Stilen är det många av världens vinmakare som vill efterlikna – men få lyckas. Klimatet och jordmånen gör att vinerna visar upp en ren, frisk fruktsyra och en elegant struktur.
Vingårdarna är relativt små och ägs ofta av flera producenter, men efterfrågan är desto större. Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig knappt fem mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder.
De två mindre områdena Côte Chalonnaise och Mâconnais bildar en brygga till det stora Beaujolais, medan Chablis ligger utslängt 13 mil åt nordväst från Beaune.
I Bourgogne görs såväl röda som torra vita viner, en liten del rosévin och det mousserande vinet crémant de bourgogne. De verkligt stora vinerna är röd och vit bourgogne, synonyma med druvorna pinot noir och chardonnay. Druvan gamay dominerar i Beaujolais, välbekant för beaujolais nouveau – årets skörd som alltid lanseras tredje torsdagen i november.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!