D.O. Jerez-Xérès-Sherry

Starkvinet sherry är uppkallat efter staden Jerez de la Frontera i sydvästra Spanien. Sherry är i regel ett torrt vin som hälls över på ekfat för att blandas med druvsprit. Eftersom faten inte fylls ända upp bildas flor på de viner som spritats upp till 14-16 volymprocent. Flor liknar i början ett krämigt skum på ytan, som sen växer till ett decimetertjockt täcke. Förutom att det skyddar vinet mot oxidation, ger jästlagret också speciella doft- och smaknyanser. Viner som spritas upp till minst 18 procent utvecklar inte flor. Utan vid lagringen sker i stället en oxidationsprocess som även den ger en speciell karaktär till vinet. Sherry lagras i något som benämns solera-systemet, vilket går ut på att viner från olika årgångar blandas med varandra enligt ett speciellt mönster i ett antal ekfat. Grundregeln är sedan att man tar vin från det äldsta fatet och ersätter med det näst äldsta och så vidare. De vanligaste sherrytyperna är Fino, Manzanilla, Amontillado, Oloroso, Palo cortado, Cream, Pedro ximénez.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!