Tre saker du inte visste om Crémant de Bourgogne:

Vad är en Crémant?

Crémant är ett mousserande vin som kommer från Frankrike och tillverkas enligt den traditionella metoden, Méthode Traditionnelle, där den andra jäsningen sker i flaskan. Socker och jäst adderas i flaskan tillsammans med vinet, som sen korkas och lagras, vilket skapar komplexitet och de magiska bubblorna. Vinet ska även lagras minst 9 månader och druvorna måste plockas för hand, för att det ska få kallas Crémant.

Vad är skillnaden på Crémant och Cava?

Skillnaden ligger främst i ursprung, druvor och till viss del tillverkningsprocessen. Crémant kommer från Frankrike och Cava från Spanien. En Crémant tillverkas alltid på franska druvor och kan variera beroende på region. Crémant de Bourgogne använder till exempel chardonnay, pinot noir, gamay och aligoté, medan Crémant d’Alsace kan innehålla riesling och pinot blanc. Cava görs oftast på lokala druvor som macabeo, xarel-lo och parellada, men kan även innehålla chardonnay och pinot noir.

Visste du att Crémant är det äldsta mousserande vinstilarna i Frankrike?

Crémant de Bourgogne har anor från 1820-talet – äldre än den kommersiella Champagne-produktionen som tog fart senare under 1800-talet. Crémant de Bourgogne har lägre produktionskostnader, vilket gör att du kan få ett mycket prisvärt kvalitetsbubbel.

Louis Bouillot – Sveriges mest älskade Crémant från Bourgogne

Crémant de Bourgogne Brut är ett elegant, friskt och torrt mousserande vin, där druvorna fått vila 15 månader på egen jästfällning. Gjord på 60% pinot noir, 35% chardonnay samt 5% aligoté och gamay. Vinet har en fin balans mellan syra, mineraler och inslag av äpplen, citrus och rostat bröd. Passar utmärkt till fisk och skaldjur, eller som aperitif till minglet.

Nr 768801 | 149 kr | 12%| 750ml

Crémant de Bourgogne Rosé Brut är ett elegant, friskt och bärigt mousserande rosévin med inslag av smultron, hallon, kex, röda vinbär och blodgrapefrukt. Gjord på 60% pinot noir, 20% gamay, 10% chardonnay, 10% aligoté. Vinet vilade minst 12 månader på egen jästfällning. Servera som aperitif, eller till rätter av fisk och skaldjur.

Nr 778101 | 159 kr | 12% | 750ml

Crémant de Bourgogne Brut Grand Millésimé från 2021 är Louis Bouillots senaste cuvée att nå den svenska marknaden. Vinet bjuder på en frisk, mycket krispig och fruktig smak med eleganta inslag av röda äpplen, fransk nougat, rostat bröd och citrus. Gjord på 45% chardonnay, 25% pinot noir, 20% gamay och 10% aligoté, och lagrat i 24 månader för ytterligare komplexitet. Ett utmärkt mousserande vin till fisk- och skaldjursrätter.

Nr 77865 | 169 kr | 12% | 750ml

Sedan 1877

I hjärtat av Bourgogne, i kommunen Nuits-Saint-Georges, har vinproducenten Louis Bouillot skapat mousserande viner sedan 1877. Hos Louis Bouillot framställs inte bara standardviner av hög kvalitet utan även särskilt utarbetade toppviner vars druvor är plockade från några av Bourgognes bästa vingårdslägen.

Bourgogne är enligt många ett av världens främsta områden för chardonnay och pinot noir. Klimatet och jord­månen gör att vinerna härifrån visar upp en ren, frisk fruktsyra och en elegant struktur. Druvorna för dessa två viner har skördats för hand från några av Bourgognes bästa vingårdslägen och har sedan tillverkats enligt den traditionella metoden. Louis Bouillot´s mousserande viner hyllas ständigt bland vinexperterna och deras Crémant de Bourgogne Brut är Sveriges mest älskvärda crémant.

Teamet bakom vinmakeriet arbetar passionerat med stor noggrannhet i varje detalj, med respekt för jorden, Bourgognes traditioner och de strikta processerna för vinframställningen i området.

Druvorna kommer från några av deras egna 170 hektar vingårdar, kompletterat med ytterligare 300 hektar genom långsiktiga kontakt med lokala odlare. Druvorna skördas varsamt för hand och förvandlas sedan genom den traditionella metoden till mousserande vin.