Ett smakrikt och generöst vin med inslag av mörka körsbär, choklad, örter och fat. Perfekt till rustik mat, klassiska rödvinsrätter och lagrade ostar.
Vad är en äkta Appassimento?
En äkta Appassimento betyder att 100% av druvorna har genomgått den så kallade passito-metoden vilket innebär att druvorna torkat i den varma höstsolen innan de pressats till vin. Resultatet ger ett smakrikt och generöst vin med en fyllig karaktär. Titta efter ”vino passito” på etiketten för att säkerställa att det är en äkta Appassimento.
Druvsort | 50% negroamaro, 20% merlot, 20% primitivo, 10% malvasia nera |
Årgång | 2021 |
Alkoholhalt | 14,5% |
Storlek | 3000 ml |
Förpackning | Box |
Finns även som | 750 ml |
Antal/kolli | 4 |
Förslutning | Tappkran |
Sockerhalt | 1,0 g/100 ml |
Märkningar | |
Veganvänligt | Ja |
Producent | Casa Vinironia |
Smakbeskrivning | Kryddig smak med fatkaraktär och liten sötma, inslag av mörka körsbär, plommon, chokladpraliner, kryddnejlika och vanilj. |
Passar till | Italienska rätter, till lamm-, nöt-, eller viltkött, eller till lagrad hårdost. |
Vinifikation | Det unika med Casa Vinironia Appassimento är att vinet är gjort enligt passito-metoden vilket betyder att man istället för att skörda och torka druvorna lämnar druvorna på vinrankorna i den varma höstsolen. De utvalda druvorna uppnår därigenom sin perfekta mognad och har en fin sötma när man skördar dem vilket i sin tur ger vinet generositet och en karaktär som påminner om Amaroneviner. Vinet har jäst på ståltank och sedan lagrats på ekfat i tre månader. |
Jordmån | Växlande med alluviala avlagringar av lera, sand och grus samt kalkstensrika jordar. |
Casa Vinironia har fokus på några av Italiens mest intressanta vindistrikt. I nära samarbete med etablerade producenter och vinmakare, vars kunskap om lokala regioner är ovärderlig, väljer Casa Vinironias vinexperter ut unika, högkvalitativa och prisvärda viner som ger stora smakupplevelser.
Apulien ligger på Italiens klack och har en vinhistoria som sträcker sig ända tillbaka till antiken då grekerna började odla vin. Det tillverkas mycket vin i området och produktionen är bland den största i världen. Apulien domineras av slättland och backar, det varma och torra klimatet ger utmärkta förutsättningar för druvorna och den nattliga brisen från havet ger dem välbehövlig svalka. Här odlas många uråldriga druvsorter som Primitivo, Negroamaro och Nero di Troia.
Det unika med Casa Vinironia Appassimento är att vinet är gjort enligt Appassimentometoden vilket betyder att man istället för att skörda och torka druvorna lämnar druvorna på vinrankorna i den varma höstsolen. De utvalda druvorna uppnår därigenom sin perfekta mognad och har en fin sötma när man skördar dem vilket i sin tur ger vinet generositet och en karaktär som påminner om Amaroneviner. Vinet har jäst på ståltank och sedan lagrats på ekfat i tre månader.
Det har en kryddig smak med inslag av fat, katrinplommon, salvia, mörk choklad och russin.