Casa Vinironia Appassimento Grande Edizione

Casa Vinironia Appassimento Grande Edizione

259 kr (nr. 2109) Rött vin, fylligt Apulien, Italien
Finns i Systembolagets butiker Hitta närmaste butik

Ett smakrikt och generöst vin med inslag av mörka körsbär, choklad, örter och fat. Perfekt till rustik mat, klassiska rödvinsrätter och lagrade ostar.

Vad är en äkta Appassimento?
En äkta Appassimento betyder att 100% av druvorna har genomgått den så kallade passito-metoden vilket innebär att druvorna torkat i den varma höstsolen innan de pressats till vin. Resultatet ger ett smakrikt och generöst vin med en fyllig karaktär. Titta efter ”vino passito” på etiketten för att säkerställa att det är en äkta Appassimento.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort50% negroamaro, 20% merlot, 20% primitivo, 10% malvasia nera
Årgång2022
Alkoholhalt14,5%
Storlek3000 ml
Förpackning Box
Finns även som 750 ml

Detaljer

Antal/kolli4
FörslutningTappkran
Sockerhalt1,0 g/100 ml
Märkningar
Veganvänligt Ja
Producent Casa Vinironia

Innehållet

SmakbeskrivningKryddig smak med fatkaraktär och liten sötma, inslag av mörka körsbär, plommon, chokladpraliner, kryddnejlika och vanilj.
Passar tillItalienska rätter, till lamm-, nöt-, eller viltkött, eller till lagrad hårdost.
VinifikationDet unika med Casa Vinironia Appassimento är att vinet är gjort enligt passito-metoden vilket betyder att man istället för att skörda och torka druvorna lämnar druvorna på vinrankorna i den varma höstsolen. De utvalda druvorna uppnår därigenom sin perfekta mognad och har en fin sötma när man skördar dem vilket i sin tur ger vinet generositet och en karaktär som påminner om Amaroneviner. Vinet har jäst på ståltank och sedan lagrats på ekfat i tre månader.
JordmånVäxlande med alluviala avlagringar av lera, sand och grus samt kalkstensrika jordar.

Om Casa Vinironia

Casa Vinironia har fokus på några av Italiens mest intressanta vindistrikt. I nära samarbete med etablerade producenter och vinmakare, vars kunskap om lokala regioner är ovärderlig, väljer Casa Vinironias vinexperter ut unika, högkvalitativa och prisvärda viner som ger stora smakupplevelser.

Om Apulien, Italien

Apulien ligger på Italiens klack och har en vinhistoria som sträcker sig ända tillbaka till antiken då grekerna började odla vin. Det tillverkas mycket vin i området och produktionen är bland den största i världen. Apulien domineras av slättland och backar, det varma och torra klimatet ger utmärkta förutsättningar för druvorna och den nattliga brisen från havet ger dem välbehövlig svalka. Här odlas många uråldriga druvsorter som Primitivo, Negroamaro och Nero di Troia.

Övrigt

Det unika med Casa Vinironia Appassimento är att vinet är gjort enligt Appassimentometoden vilket betyder att man istället för att skörda och torka druvorna lämnar druvorna på vinrankorna i den varma höstsolen. De utvalda druvorna uppnår därigenom sin perfekta mognad och har en fin sötma när man skördar dem vilket i sin tur ger vinet generositet och en karaktär som påminner om Amaroneviner. Vinet har jäst på ståltank och sedan lagrats på ekfat i tre månader.
Det har en kryddig smak med inslag av fat, katrinplommon, salvia, mörk choklad och russin.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!