Druvsort | 75% merlot, 20% cabernet franc, 5% cabernet sauvignon |
Årgång | 2011 |
Alkoholhalt | 13% |
Storlek | 750 ml |
Förpackning | Flaska |
Antal/kolli | 12 |
Förslutning | Naturkork |
Producent | Château La Croix Bonnelle |
Smakbeskrivning | Fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, örter och kakao. |
Passar till | Serveras vid cirka 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött. |
Lagringspotential | 5-7 år |
Vinifikation | Jäsningen skedde i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Lagringen ägde rum under 12 månader i franska 225-litersbarriquer (33% nya fat). |
Jordmån | Kalkstenshaltig jord. |
Château La Croix Bonnelle är en 13 hektar stor, familjeägd egendom som ligger i St Pey d’Armes, strax väster om Saint-Emilion.
Saint-Emilion är en stad och kommun öster om Bordeaux i departementet Gironde i regionen Aquitaine i sydvästra Frankrike. Staden som finns på FNs världsarvslista har gett sitt namn åt den berömda omkringliggande vinregionen. Romarna planterade de första vinrankorna under första århundradet e. Kr.
Saint-Emilion låg även på vägen som kristna pilgrimer tog som skulle till Santiago de Compostela och sedan 1000-talet finns en mängd kyrkor, kloster och hospicer uppförda.
I regionen framställs enbart röda viner som framförallt görs av druvsorten merlot. Övriga vanliga sorter är cabernet franc och cabernet sauvignon.
Saint-Emilion sin egen klassificering som började gälla 1955 och uppdateras då och då. Klassificeringen har tre nivåer:
Premier grand cru classé A
Premier grand cru classé B
Grands crus classé
Under klassificeringen finns också Saint-Emilion Grand cru (utan ordet ”classé” på slutet) och under den Saint-Emilion (utan tillägg av ”Grand cru”).