Château La Croix Bonnelle Saint-Emilion

Château La Croix Bonnelle Saint-Emilion

159 kr (nr. 32GZ0064) Rött vin, fylligt Saint-Emilion, Bordeaux, Frankrike

Skriv ut Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 75% merlot, 20% cabernet franc, 5% cabernet sauvignon
Årgång 2011
Alkoholhalt 13%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 12
Förslutning Naturkork
Producent Château La Croix Bonnelle

Innehållet

Smakbeskrivning Fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, örter och kakao.
Passar till Serveras vid cirka 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
Lagringspotential 5-7 år
Vinifikation Jäsningen skedde i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Lagringen ägde rum under 12 månader i franska 225-litersbarriquer (33% nya fat).
Jordmån Kalkstenshaltig jord.

Om Château La Croix Bonnelle

Château La Croix Bonnelle är en 13 hektar stor, familjeägd egendom som ligger i St Pey d’Armes, strax väster om Saint-Emilion.

Om Saint-Emilion, Bordeaux, Frankrike

Saint-Emilion är en stad och kommun öster om Bordeaux i departementet Gironde i regionen Aquitaine i sydvästra Frankrike. Staden som finns på FNs världsarvslista har gett sitt namn åt den berömda omkringliggande vinregionen. Romarna planterade de första vinrankorna under första århundradet e. Kr.

Saint-Emilion låg även på vägen som kristna pilgrimer tog som skulle till Santiago de Compostela och sedan 1000-talet finns en mängd kyrkor, kloster och hospicer uppförda.

I regionen framställs enbart röda viner som framförallt görs av druvsorten merlot. Övriga vanliga sorter är cabernet franc och cabernet sauvignon.

Saint-Emilion sin egen klassificering som började gälla 1955 och uppdateras då och då. Klassificeringen har tre nivåer:

Premier grand cru classé A
Premier grand cru classé B
Grands crus classé

Under klassificeringen finns också Saint-Emilion Grand cru (utan ordet ”classé” på slutet) och under den Saint-Emilion (utan tillägg av ”Grand cru”).

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!