Prosecco har vunnit svenska folkets hjärtan. Denna prosecco är ekologiskt odlad och med sin läckert druvtypiska smak passar vinet förträffligt att njuta till kryddstark mat, fisk- och skaldjursrätter, vegetariskt eller bara i gott sällskap!
Skriv ut Produktbild Köp på SystembolagetDruvsort | 100% glera |
Alkoholhalt | 11% |
Storlek | 750 ml |
Förpackning | Flaska |
Finns även som | 200 ml |
Antal/kolli | 12 |
Förslutning | Champagnekork |
Sockerhalt | 1,5 g/100 ml |
Märkningar |
Ekologiskt vin |
Veganvänligt | Ja |
Producent | La Cantina Pizzolato |
Smakbeskrivning | Torr, fruktig smak med inslag av päron, vingummi, mandarin och citrus. |
Passar till | Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till fisk, fågel eller vegetariska rätter. |
Lagringspotential | Konsumeras gärna nu, men kan sparas 1-2 år. |
Skörd | Maskinell. |
Vinifikation | Vinet har jäst på temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Bubblorna i vinet har tillkommit genom en andra jäsning i trycktank. |
I mer än fem generationer har familjen Pizzolato varit verksamma inom jordbruksnäringen – alltid med respekt för naturen. Egendomen omfattar 58 hektar och certifierades 1991 för ekologisk vinproduktion. Därtill kommer 48 hektar som brukas av kontrakterade och certifierade ekologiska odlare. La Cantina Pizzolato är även Equalitas Winery-certifierade, ett tecken på gediget arbete för en hållbar vinproduktion. Egendomen ligger norr om staden Treviso i Veneto. Druvsorter som odlas är främst pinot grigio, glera, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, pinot nero och raboso. Både röda, vita och mousserande viner (främst Prosecco) framställs.
Den 1 augusti 2009 blev Prosecco en egen DOC vilket innebar att kontrollerna skärptes. Områdena Veneto och Friuli Venezia Giulia är tvingade att svara för den geografiska härkomsten av vinet. Här återfinns också landets mest aktade DOC för vita viner. Anledningen till att det produceras vita viner av hög kvalitet i dessa områden är det tempererade klimatet och för Friuli Venezia Giulia också de magra jordarna som gör att druvorna får kämpa extra hårt för sin mognad.