Ungdomlig och bärig Pinot Noir från Tyskland. Serveras som bäst vid cirka 16°C till stekt fisk, eller till rätter av ljust kött.
Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget
Druvsort | 100% pinot noir |
Årgång | 2023 |
Alkoholhalt | 13% |
Storlek | 750 ml |
Förpackning | Lättare glasflaska |
Antal/kolli | 12 |
Förslutning | Skruvkork |
Sockerhalt | 0,25 g/100 ml |
Syra | 0,44 g/100 ml |
Märkningar |
Fair'n Green |
Veganvänligt | Ja |
Producent | Ruppertsberger Weinkeller Hoheburg |
Smakbeskrivning | Ungdomligt och bärigt vin med pinot noir-typisk kryddighet samt inslag av skogsbär, körsbär och örter. |
Passar till | Serveras vid cirka 16°C till stekt fisk, eller till rätter av ljust kött. |
Vinmakare | Christoph Schwertl |
Vinifikation | 2 veckors skaljäsning i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Vinet har lagrats i olika typer av traditionella ekfat under 2-5 månader. 15% lagrades också i ungerska 225-liters ekfat under 2 månader. |
Jordmån | Rödaktig lerjord. |
De två vinodlarkooperativen Ruppertsberger Winzerverein och Winzerverein Hoheburg, båda grundade på 1910-talet, slogs samman till Ruppertsberger Weinkeller Hoheburg 1968. 2004 kom ytterligare en fusion till stånd med kooperativet i grannbyn Königsbach. Detta innebar en utökning av arealen från 230 till 410 hektar. Kooperativet består idag av 200 odlare som är spridda från byarna Königsbach/Mussbach/Meckenheim i söder och Deidesheim i norr. I hela Rheinland-Pfalz är Ruppertsberger det enda hållbarhetscertifierade kooperativet. Majoriteten av produktionen är vita viner, men de röda vinner allt större populäritet. Sverige är den viktigaste exportmarknaden.
Geografin präglas av de skyddande Haardtbergen i väster vilket ger ett för Tyskland varmt och soligt klimat. Pfalz har Tysklands högsta medeltemperatur vilket kombinerat med lätta och väldränerade sandjordar ger bra förutsättningar för odling av vin.