Ett riktigt allround vin! Perfekt till de flesta fiskrätter, men även charkuterier och svensk husmanskost med syrliga och/eller söta smaker, som till exempel dillkött. Den friska syran i kombination med den knappt märkbara sötman gör vinet väldigt matvänligt. Passar även utmärkt som aperitif.
Skriv ut Produktbild Köp på SystembolagetDruvsort | 100% riesling |
Årgång | 2023 |
Alkoholhalt | 10,5% |
Storlek | 750 ml |
Förpackning | Flaska |
Antal/kolli | 12 |
Förslutning | Skruvkork |
Sockerhalt | 1,9 g/100 ml |
Märkningar |
Fair'n Green |
Veganvänligt | Ja |
Producent | Ruppertsberger Weinkeller Hoheburg |
Smakbeskrivning | Knappt halvtorr smak med krispig syra och påtaglig rieslingkaraktär med citrusfrukt. Lång, intensiv och aromatisk eftersmak med inslag av mineral. |
Passar till | De flesta fiskrätter, men även charkuterier och svensk husmanskost med syrliga och/eller söta smaker, som till exempel dillkött. Den friska syran i kombination med den knappt märkbara sötman gör vinet väldigt matvänligt. Passar även utmärkt som aperitif. |
Lagringspotential | Konsumtionsfärdigt, men kan lagras 2-5 år |
Vinifikation | Vinet har jäst på rostfria ståltankar under temperatur kontrollerad jäsning. |
Jordmån | Sandig jord med ny röd sandsten, trivsamt för Riesling-druvan. |
De två vinodlarkooperativen Ruppertsberger Winzerverein och Winzerverein Hoheburg, båda grundade på 1910-talet, slogs samman till Ruppertsberger Weinkeller Hoheburg 1968. 2004 kom ytterligare en fusion till stånd med kooperativet i grannbyn Königsbach. Detta innebar en utökning av arealen från 230 till 410 hektar. Kooperativet består idag av 200 odlare som är spridda från byarna Königsbach/Mussbach/Meckenheim i söder och Deidesheim i norr. I hela Rheinland-Pfalz är Ruppertsberger det enda hållbarhetscertifierade kooperativet. Majoriteten av produktionen är vita viner, men de röda vinner allt större populäritet. Sverige är den viktigaste exportmarknaden.
Geografin präglas av de skyddande Haardtbergen i väster vilket ger ett för Tyskland varmt och soligt klimat. Pfalz har Tysklands högsta medeltemperatur vilket kombinerat med lätta och väldränerade sandjordar ger bra förutsättningar för odling av vin.
Nussbien är en enskild vingård, vilket betyder att druvorna endast kommer från denna vingård.