Réserve de Bonpas Côtes-du-Rhône är ett klassiskt och generöst vin från Rhônedalen i södra Frankrike. Perfekt till smakrika rätter och ostar.
Namnet Bonpas (lat. bonus passus) betyder god passage och kommer från när munkarna på klostret, som numera är ett vinhus, fick i uppdrag av påven att hälsa besökarna välkomna och såg till att dom säkert tog sig över floden.
Med utsikt över Durance-floden ligger idag det gamla klostret där det producerats ursprungstypiska Rhône-viner i över 700 år.
Réserve de Bonpas Côtes-du-Rhône i de flesta av Systembolagets butiker och har funnits där sedan 2012.
Skriv ut Produktbild Köp på SystembolagetDruvsort | 70% grenache, 20% syrah, 10 % mourvèdre |
Årgång | 2023 |
Alkoholhalt | 13,5% |
Storlek | 750 ml |
Förpackning | Flaska |
Antal/kolli | 12 |
Förslutning | Skruvkork |
Sockerhalt | 0,3 g/100 ml |
Märkningar | |
Veganvänligt | Ja |
Producent | Bonpas |
Smakbeskrivning | Smakrikt, kryddigt vin med inslag av peppar, plommon, lagerblad, mörka bär och lakrits. |
Passar till | Serveras vid 16-18°C till robusta rätter av gris-, lamm- eller nötkött. |
Vinmakare | Jean-Philippe Perrin |
Vinifikation | Vinet har jäst i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar i 21 dagar. Därefter lagrades vinet en kortare tid på ståltank innan det buteljerades. |
Jordmån | Jordmånen är skiftande men på de flesta platser är det mager, stenig jord med inslag av lera och sand. |
Egendomen Bonpas ligger i södra Rhônedalen vid floden Durance och är ursprungligen ett kloster som grundades 1318 av katolska munkar i samband med att påvedömet flyttades från Rom till Avignon i hjärtat av Rhônedalen. Den mycket kända vinregionen Châteauneuf-du-Pape ligger nästgårds och betyder just, Påvens nya slott.
Rhônedalen har en lång historia som producent av fylliga och mustiga viner och står för den näst största produktionen i Frankrike. Området delas in i norra och södra Rhône på grund av den stora skillnaden i klimat, jordmån och druvsorter mellan delarna.