Sveriges mest sålda Cava! Julià & Navinès Cava Organic är en friskt och fruktigt cava från Penedès, Cavas hjärtas, strax utanför Barcelona.
Passar utmärkt som aperitif eller till plockmat, lättare rätter med fisk-och skaldjur eller någon fräsch sallad.
Skriv ut Produktbild Köp på SystembolagetDruvsort | 40% macabeo, 30% xarel-lo, 30% parellada |
Alkoholhalt | 11,5% |
Storlek | 750 ml |
Förpackning | Flaska |
Antal/kolli | 6 |
Förslutning | Champagnekork |
Sockerhalt | 3,3 g/100 ml |
Syra | 0,67 g/100 ml |
Märkningar |
Ekologiskt vin |
Veganvänligt | Ja |
Producent | U Mes U Fan Tres |
Smakbeskrivning | Ungdomligt, friskt och fruktigt vin med balanserad sötma och inslag av päron, gula äpplen och citrus. |
Passar till | Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck, till lättare sallader eller till plockmat. |
Vinmakare | Josep Piñol |
Skörd | Manuell skörd |
Vinifikation | Vinet har legat i 9 månader med jästfällningen i flaska före degorgering. |
Jordmån | Lerig jord på en bädd av kalksten. |
U Mes U Fan Tres – eller 1+1=3 som dom också är kända som – grundades 1985 i Font-Rubí, Alt Penedès i Barcelona. Producenten gör både vitt och rött vin, rosévin samt Cava. Hela deras produktion är ekologiskt certifierad.
Cava är ett spanskt mousserande vitt eller rosévin tillverkat i någon av regionerna Katalonien, Aragonien, Navarra, La Rioja, Baskien, Valencia, Extremadura, eller Castilla-León. Över 90% av all Cava framställs i Katalonien och Cava är det katalanska ordet för källargrotta. Den tillverkas med samma metod som champagne, det vill säga den andra jäsningen sker i flaskan och precis som i Champagne tillsätts en viss mängd druvjuice innan buteljering med varierande sötma. Cava är ofta torr och de varmväxta, lokala druvorna ger en bredare, mera rostad smak än vad champagne brukar ha. Druvsorter som används är på den blå sidan Monastrell och Pinot Noir, och på den gröna Xarel-lo, Parellada, Macabeo och Chardonnay.