En exklusiv årgångscrémant från Louis Bouillot – Millésime Brut ”Perle Rare”.
Ett torrt och friskt mousserande vin med inslag av äpple, rostat bröd, grapefrukt och nougat. I den här crémanten hittar du druvorna Aligoté, Chardonnay, Gamay och Pinot Noir som varsamts pressats efter skörd. Innan vinet lagras skedde den andra jäsning i flaskan och därefter fick vinet ligga på sin egna jästfällning under 24 månader för degorgering, då jästfällningen avlägsnas.
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Millésimé Brut är ett utmärkt mousserande som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.
Skriv ut Köp på SystembolagetDruvsort | 45% chardonnay, 25% pinot noir, 20% gamay, 10% aligoté |
Årgång | 2020 |
Alkoholhalt | 12% |
Storlek | 750 ml |
Förpackning | Flaska |
Antal/kolli | 12 |
Förslutning | Champagnekork |
Sockerhalt | 0,4 g/100 ml |
Syra | 0,76 g/100 ml |
Producent | Louis Bouillot |
Smakbeskrivning | Torrt, friskt, smakrikt vin med inslag av äpple, rostat bröd, grapefrukt och nougat. |
Passar till | Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur. |
Lagringspotential | 5-7 år |
Vinmakare | Christophe Barbe |
Skörd | Manuell skörd |
Vinifikation | Druvorna pressades varsamt och musten jäste i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Liksom i Champagne ägde andra jäsningen rum i flaskan. Vinet lagrades sedan med sin jästfällning i flaskan under 24 månader före degorgeringen. |
Alltsedan starten 1877 i Nuits-St-Georges har Louis Bouillot varit en erkänd tillverkare av mousserande kvalitetsvin i Bourgogne. Hos Louis Bouillot framställs inte bara standardviner av hög kvalitet utan även särskilt utarbetade toppviner vars druvor är plockade från några av Bourgognes bästa vingårdslägen. Idag ägs Louis Bouillot av Boisset-gruppen som också har grundat ett stort vinturistcentrum i Nuits-St-Georges med fokus på Crémant de Bourgogne.
Bourgogne är enligt många ett av världens främsta områden för chardonnay och pinot noir. Stilen är det många av världens vinmakare som vill efterlikna – men få lyckas. Klimatet och jordmånen gör att vinerna visar upp en ren, frisk fruktsyra och en elegant struktur.
Vingårdarna är relativt små och ägs ofta av flera producenter, men efterfrågan är desto större. Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig knappt fem mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder.
De två mindre områdena Côte Chalonnaise och Mâconnais bildar en brygga till det stora Beaujolais, medan Chablis ligger utslängt 13 mil åt nordväst från Beaune.
I Bourgogne görs såväl röda som torra vita viner, en liten del rosévin och det mousserande vinet crémant de bourgogne. De verkligt stora vinerna är röd och vit bourgogne, synonyma med druvorna pinot noir och chardonnay. Druvan gamay dominerar i Beaujolais, välbekant för beaujolais nouveau – årets skörd som alltid lanseras tredje torsdagen i november.
Chardonnay-druvorna skördades i Beaujolais och Côte de Beaune. Aligoté plockades i Mâconnais och Côte Chalonnaise. Pinot Noir-druvorna kommer från Côte de Nuits, Chouchois och Chatillonais. Gamay-delen kommer från Beaujolais och Hautes Côtes de Nuits.
Vinet har tilläggsbeteckningen ”Eminent” på etiketten vilket är en officiell garanti på att vinet legat minst 24 månader på sin jästfällning i flaskan.