Lyxiga och eleganta bubblor från franska Louis Bouillot!
Friskt och fräscht mousserande vin som gör sig allra bäst till rätter av fisk och skaldjur eller på egen hand som frisk aperitif!
Skriv ut Produktbild Köp på SystembolagetDruvsort | 60% pinot noir, 35% chardonnay samt 5% aligoté och gamay |
Alkoholhalt | 12% |
Storlek | 750 ml |
Förpackning | Flaska |
Finns även som | 375 ml, 1500 ml, 3000 ml, 6000 ml |
Antal/kolli | 12 |
Förslutning | Naturkork |
Sockerhalt | 1,1 g/100 ml |
Producent | Louis Bouillot |
Smakbeskrivning | Torrt och friskt vin med inslag av citrus, gula äpplen och bröd. |
Passar till | Serveras med fördel som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur. |
Lagringspotential | Vinet är gjort för att avnjutas nu |
Vinmakare | Christophe Barbe |
Skörd | Druvorna plockades för hand över hela Bourgogne. Vinet är en non vintage, dvs. det är en blandning av flera årgångar |
Vinifikation | Druvorna pressades mycket varsamt och musten kylstabiliserades. Alkoholjäsningen ägde rum i rostfria temperaturkontrollerade ståltankar. Vid buteljeringen tillsattes socker och jäst för att framkalla bubblorna den andra jäsningen på flaska (traditionell metod). Vinet vilade minst 15 månader på egen jästfällning (alltså längre än lagstadgade 12 månader). För att få bort jästfällningen kyldes halsen ner så att fällningen frös till is. När kapsylen togs bort flög issörjan iväg tack vare trycket i flaskan. Samtidigt försvann också lite vin, men det ersattes samtidigt med vin och sockerlag för att få önskad söthetsgrad. |
Jordmån | Jordmånen består av sandblandad lera och vita kalkstenar. |
Alltsedan starten 1877 i Nuits-St-Georges har Louis Bouillot varit en erkänd tillverkare av mousserande kvalitetsvin i Bourgogne. Hos Louis Bouillot framställs inte bara standardviner av hög kvalitet utan även särskilt utarbetade toppviner vars druvor är plockade från några av Bourgognes bästa vingårdslägen. Idag ägs Louis Bouillot av Boisset-gruppen som också har grundat ett stort vinturistcentrum i Nuits-St-Georges med fokus på Crémant de Bourgogne.
Bourgogne är enligt många ett av världens främsta områden för chardonnay och pinot noir. Stilen är det många av världens vinmakare som vill efterlikna – men få lyckas. Klimatet och jordmånen gör att vinerna visar upp en ren, frisk fruktsyra och en elegant struktur.
Vingårdarna är relativt små och ägs ofta av flera producenter, men efterfrågan är desto större. Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig knappt fem mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder.
De två mindre områdena Côte Chalonnaise och Mâconnais bildar en brygga till det stora Beaujolais, medan Chablis ligger utslängt 13 mil åt nordväst från Beaune.
I Bourgogne görs såväl röda som torra vita viner, en liten del rosévin och det mousserande vinet crémant de bourgogne. De verkligt stora vinerna är röd och vit bourgogne, synonyma med druvorna pinot noir och chardonnay. Druvan gamay dominerar i Beaujolais, välbekant för beaujolais nouveau – årets skörd som alltid lanseras tredje torsdagen i november.
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut är ett elegant mousserande vin, gjort som en champagne i Bourgogne. De handplockade druvorna har fått vila 15 månader på egen jästfällning. Crémant de Bourgogne Brut har en fin balans mellan syra, mineraler och inslag av äpplen, citrus och rostat bröd. Det är ett friskt och fräscht mousserande vin med lång eftersmak. Servera Louis Bouillot Crémant de Bourgogne som aperitif eller till rätter på fisk- och skaldjur.