Louis Bouillot Les Grands Terroirs En Bollery

Art.nr 79387
Cremant
Frankrike, Bourgogne
Begränsat parti · Exklusivt sortiment
329 kr

Produktinformation

  • Alkoholhalt 12%
  • Förpackning Flaska 750 ml
  • Förslutning Champagnekork
  • Rest sockerhalt 0,4 g/100ml
  • Druvor 100% Pinot Noir
  • Årgång 2019
  • Producent Louis Bouillot
  • Ursprung Frankrike, Bourgogne

Om vinet

Louis Bouillot Les Grands Terroirs En Bollery är en elegant och välbalanserad Crémant de Bourgogne gjord på 100 % Pinot Noir. Druvorna odlas i sluttningarna mittemot det legendariska Clos de Vougeot, en plats som ger en tyngd av Côte de Nuits-terroir till vinet.

En Bollery är en parcel (terroir) som förvärvades av Louis Bouillot mellan 2014 och 2015. En terroir där man huvudsakligen planterade Pinot Noir och som omfattar 4,82 hektar jordar rika på marl och lera – ett underlag som ger druvorna djup, komplexitet och en distinkt struktur.

Genom kombinationen av varsamt handskördade Pinot Noir-druvor, långsam jäsning vid låg temperatur och en exceptionellt lång tid på jästfällningen formas ett vin med elegans, fin mousse och aromatisk komplexitet. Denna omsorgsfulla process speglar Louis Bouillots strävan efter att frambringa en crémant som fångar essensen av Côte de Nuits.

Vinet bjuder på delikata aromer av äpple, persika, citrus, färskt bröd och en subtil ton av honung. I smaken är det fruktigt och finstämt, med en frisk mousse och en harmonisk struktur. Avslutet är långt och uttrycksfullt, där druvans karaktär träder fram fullt ut. Passar utmärkt som aperitif och harmonierar väl med kalv, milda ostar samt fisk- och skaldjursrätter som räkor, ostron och laxtartar.

Louis Bouillot Les Grands Terroirs En Bollery kan avnjutas både nu för sin livliga friskhet eller lagras för ökad komplexitet.

Smakbeskrivning

Torrt, fruktigt och elegant med smak av äpple, persika, citrus, färskt bröd och en subtil ton av honung.

  • Skörd

    Druvorna till En Bollery skördas för hand, vanligtvis i mindre korgar om 20 kg, vilket säkerställer noggrann selektion och bevarar druvornas kvalitet.

  • Vinifikation

    30% av vinet har mognat på ekfat under 6 månader innan det fått vila minst 40 månader på sin jästfällning i flaskan. Jäsningen sker långsamt och vid en låg temperatur, vilket bidrar till att bevara aromer och utveckla fyllighet.

Producent

Alltsedan starten 1877 i Nuits-Saint-Georges har Louis Bouillot varit en erkänd tillverkare av mousserande kvalitetsvin i Bourgogne. Hos Louis Bouillot framställs inte bara standardviner av hög kvalitet, utan även särskilt utarbetade toppviner vars druvor är plockade från några av Bourgognes bästa vingårdslägen.

UrsprungBourgogne är enligt många ett av världens främsta områden för chardonnay och pinot noir. Stilen är det många av världens vinmakare som vill efterlikna – men få lyckas. Klimatet och jordmånen gör att vinerna visar upp en ren, frisk fruktsyra och en elegant struktur. Vingårdarna är relativt små och ägs ofta av flera producenter, men efterfrågan är desto större. Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig knappt fem mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder. De två mindre områdena Côte Chalonnaise och Mâconnais bildar en brygga till det stora Beaujolais, medan Chablis ligger utslängt 13 mil åt nordväst från Beaune. I Bourgogne görs såväl röda som torra vita viner, en liten del rosévin och det mousserande vinet crémant de bourgogne. De verkligt stora vinerna är röd och vit bourgogne, synonyma med druvorna pinot noir och chardonnay. Druvan gamay dominerar i Beaujolais, välbekant för beaujolais nouveau – årets skörd som alltid lanseras tredje torsdagen i november.