Tissot & Potel

Tissot & Potel ”La Sixième Côte” Chardonnay

139 kr (nr. 56945) Vitt vin, fylligt och smakrikt Jura, Frankrike

NYHET!

Den 15/8 lanserades Tissot & Potel La Sixième Côte Chardonnay 2022 i Systembolagets beställningssortiment. 

En ekfatslagrad Chardonnay från Jura i ny dimension! Smaken är fruktig och frisk med en fin balans mellan ekfat och mineral. I vinet hittar man toner av gula äpplen, citrus och mandel. Servera svalt, 8-9 grader, och det är den perfekta ledsagaren till ljust kött, fisk och franska ostar.

Jura är idag Frankrikes till ytan minsta vinregion och en ständig favorit bland såväl vinskribenter som sommelierer. Hyllat för både sin kvalitet och hantverksrikedom är Jura på god väg att bli Frankrikes mest glänsande vinpärla.

Ledmotiven Tissot & Potel haft under tillverkningen är desamma som de har för sin hyllade Pinot Noir – elegans, renhet och respekt för ursprunget. Druvorna skördades för hand från två särskilt utvalda vingårdar (En Cuvigny & Mont Genezet) som ligger på flera hundra meters höjd i bergslandskapet. Efter jäsning lades vinet i 450-liters ekfat för att mogna under 12 månader och buteljerades sedan varsamt med minimal filtrering, allt för att bibehålla så mycket av de naturliga aromerna som möjligt.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort90% chardonnay, 10% Savagnin
Årgång2022
Alkoholhalt13%
Storlek750 ml
Förpackning Flaska

Detaljer

Antal/kolli6
FörslutningNaturkork
Sockerhalt0,3 g/100 ml
Producent Michel Tissot

Innehållet

Smakbeskrivning Ett elegant, fruktigt och smakrikt vin med toner av fat, äpplen, citron, mandel och mineral.
Passar tillFisk- och skaldjursrätter eller till några goda franska eller schweiziska ostar.
Lagringspotential 5-6 år
SkördChardonnay-druvorna handplockades
JordmånKalksten och märgeljord

Om Jura, Frankrike

Jura är Frankrikes till ytan minsta vinregion och är vackert belägen vid foten av Juramassivet nära den schweiziska gränsen. Här odlade man vin redan innan romarna utvecklade vinproduktionen och idag produceras både rött, vitt, rosé och mousserande av flera olika druvsorter. Man skapar viner i både moderna och traditionella stilar, bland annat de populära vinerna vin jaune och vin de paille som är unika för Jura. Klimatet påminner om det i Bourgogne och Champagne med varma, relativt torra somrar och kalla vintrar.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!