Cafaggio Chianti Classico är producerat av Basilica Cafaggio som verkar i hjärtat av Conca d’Oro. Den gyllene dalen som den också kallas anses ha de bästa förutsättningarna för vinodling i hela Chianti. Vinet är framställt av den högkvalitativa blå druvan Sangiovese som ger finessrika viner med en fin kryddighet och elegant stramhet.
Vinet är en utmärkt matmatchning till rätter av lamm och nöt och årgång 2012 serverades vid 2014 års Nobelmiddag.
Skriv ut Produktbild Köp på SystembolagetDruvsort | 100% Sangiovese |
Årgång | 2022 |
Alkoholhalt | 13,5% |
Storlek | 750 ml |
Förpackning | Flaska |
Antal/kolli | 12 |
Förslutning | Naturkork |
Märkningar |
Ekologiskt vin |
Producent | Basilica Cafaggio |
Smakbeskrivning | Kryddig och fyllig smak med tydlig fatkaraktär samt inslag av blåbär, mogna körsbär, salvia, svartpeppar, kakao och pinjenötter. |
Passar till | Grillade rätter av lamm och nöt. |
Lagringspotential | Kan konsumeras nu, men även lagras i ytterligare 5-10 år. |
Vinifikation | Druvorna krossades försiktigt för att optimera färg och extrakt från skalen. Jäsning skedde i ståltank under en kontrollerad temperatur av max 30°C. Vinet vilade på ekfat i 12 månader och fick mogna ytterligare ett halvår på butelj. |
Den tusenåriga egendomen Basilica Cafaggio ligger i Panzano i hjärtat av Conca d’Oro, den gyllene dalen. Denna dal anses ha de bästa förutsättningarna för vinodling i hela Chianti. Ett intensivt arbete i vingården, med låga skördeuttag samt ytterst noggrann vinifieringsprocess, gör att Basilica Cafaggio idag rankas bland de absolut bästa Chianti Classico-producenterna.
Toscana är en av Italiens mest kända vinregioner med dess kullar och cypresser. Här har det odlats vin sen etruskerna koloniserade landet drygt 1000 år f Kr. Sangiovese är Toscanas mest odlade druva och det är den som utgör den största delen av de olika DOCG vinerna som produceras i regionen.
Vinstockarna är i snitt 15 år gamla och växer i en sydsluttning i Panzano i Chianti på 450 m ö.h. Produktionen ligger på ca 120 000 flaskor/år.