Prosecco

Vad skiljer Prosecco från andra mousserande viner som Champagne?

Prosecco skiljer sig från Champagne främst genom produktionssätt och druvsorter. Prosecco görs huvudsakligen av Glera-druvor och produceras med Charmat-metoden, där jäsningen sker i stora ståltankar. Champagne tillverkas däremot genom en andra jäsning i flaskan och använder oftast druvor som Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier.

Är Prosecco alltid sött?

Nej, Prosecco finns i olika sötma-grader, från Brut (mycket torr) till Extra Dry (medelmåttig sötma) och Dry (den sötaste varianten). Detta gör att Prosecco kan variera från torra till lätt söta smaker.

Vilka maträtter passar bäst med Prosecco?

Prosecco är mångsidigt och passar väl med en mängd rätter. Det är utmärkt som aperitif eller tillsammans med lätta förrätter, skaldjur, fiskrätter och även kryddiga asiatiska rätter på grund av sin fräschhet och fruktighet.

Hur länge håller en öppnad flaska Prosecco?

En öppnad flaska Prosecco håller sig bäst i 1-3 dagar om den försluts ordentligt och förvaras i kylskåp. Kvaliteten och bubblorna försämras dock gradvis efter att flaskan öppnats.

Vad betyder DOC och DOCG på en flaska Prosecco?

DOC (Denominazione di Origine Controllata) och DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) är italienska kvalitetsbeteckningar som garanterar att Prosecco är producerat enligt specifika regler i definierade geografiska områden. DOCG är en högre beteckning än DOC och indikerar ofta ett vin av högre kvalitet.

Kan Prosecco lagras?

Prosecco är vanligtvis bäst när det är ungt och fräscht och rekommenderas inte att lagras under längre perioder. Den är designad för att njutas relativt snart efter köp för att uppskatta dess friskhet och livlighet.

Finns det olika stilar av Prosecco?

Ja, det finns olika stilar av Prosecco. Förutom variationen i sötma (Brut, Extra Dry, Dry), kan Prosecco också variera i bubblornas intensitet, från frizzante (lätt bubblande) till spumante (fullt bubblande). Dessutom varierar smakprofilen beroende på produktionsområde och specifika vinmakningsmetoder.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!