Vinkooperativet La Riojana

Fairtrade i Argentina – projekt med La Riojana

Vinkooperativet La Riojana ligger i La Rioja-provinsen i nordvästra Argentina. Området anses vara ett av Argentinas mest spännande vindistrikt, välkänt för att producera fina kvalitetsviner. De torra, soliga förhållandena ger naturligt friska druvor och är idealiska för ekologisk odling.

Kooperativet grundades 1940 av italienska invandrare, många av dem erfarna vinodlare. Sedan dess har fyra generationer och flera hundra familjer varit engagerade i att odla druvor för La Riojana som idag är ett av landets största och mest framgångsrika kooperativ.

la_riojana_vingard

Fairtrade-viner Ecologica, Raza, Fair & Square

Kooperativet har för närvarande drygt 400 medlemmar. De flesta är småskaliga producenter med mindre än 2-3 hektar mark per familj. Fairtrade-certifieringen av vinerna Ecologica, Raza och Fair & Square innebär att kooperativets medlemmar får ett garanterat minimipris för sina druvor och garanterad avsättning för skörden varje år, en Fairtrade-premie per kilo druvor som säljs, tillgång till lån och krediter, gratis tekniskt stöd och rådgivning, försäkringar vid produktionsbortfall samt inflytande och medbestämmande när Fairtrade-premien ska investeras i lokalsamhället.

Sociala projekt

Sedan certifieringen 2006 och fram tills idag har La Riojana genomfört över 30 olika sociala projekt som finansierats av Fairtrade-premien. Bara sedan 2010 har vår försäljning av La Riojanas viner i Sverige bidragit med över 8 Mkr. Det största projektet är ett tekniskt jordbruksgymnasium som byggdes 2010 med hjälp av pengar från Sverige och England i den lilla byn Tilimuqui. Skolan har sedan den öppnades vuxit från ett 30-tal elever till över 300 elever 2015 och är det första tekniska gymnasiet som byggts i provinsen La Rioja. Det är också ett av världens största Fairtrade-finansierade projekt.

Andra projekt som vi har kunnat bidra till är; att säkra en tidigare mycket osäker vattentillgång för 400 människor i byn Tilimuqui, datautrustning, ekologiskt gödningsmedel till kooperativets medlemmar och bidrag till kulturella aktiviteter.

Utöver Fairtrade-samarbetet har vi även initierat och finansierat en kartläggning av CO2-utsläpp från La Riojanas vinproduktion. Kartläggningen ligger till grund för vår pågående satsning att göra pumparna som används för konstbevattning mer miljövänliga.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!