Torr, frisk och fruktig ekologisk Cava, lagrad minst 15 månader på sin jästfällning.
Skriv ut Produktbild Köp på SystembolagetDruvsort | 36% xarel-lo, 34% parellada, 30% macabeu |
Årgång | Non vintage |
Alkoholhalt | 11,5% |
Storlek | 750 ml |
Förpackning | Flaska |
Antal/kolli | 12 |
Förslutning | Champagnekork |
Sockerhalt | 0,85 g/100 ml |
Syra | 0,6 g/100 ml |
Märkningar |
Ekologiskt vin |
Veganvänligt | Ja |
Producent | U Mes U Fan Tres |
Smakbeskrivning | Torr, ren och mycket fruktig smak med inslag av gula äpplen, persika, citrus och kex. |
Passar till | Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur. |
Vinifikation | Traditionell metod har använts där vinet får sina bubblor och karaktär genom en andra jäsning i flaska. Denna Cava lagras minst 15 månader på sin jästfällning. |
Jordmån | Lerig jord på en bädd av kalksten. |
U Mes U Fan Tres – eller 1+1=3 som dom också är kända som – grundades 1985 i Font-Rubí, Alt Penedès i Barcelona. Producenten gör både vitt och rött vin, rosévin samt Cava. Hela deras produktion är ekologiskt certifierad.
Cava är ett spanskt mousserande vitt eller rosévin tillverkat i någon av regionerna Katalonien, Aragonien, Navarra, La Rioja, Baskien, Valencia, Extremadura, eller Castilla-León. Över 90% av all Cava framställs i Katalonien och Cava är det katalanska ordet för källargrotta. Den tillverkas med samma metod som champagne, det vill säga den andra jäsningen sker i flaskan och precis som i Champagne tillsätts en viss mängd druvjuice innan buteljering med varierande sötma. Cava är ofta torr och de varmväxta, lokala druvorna ger en bredare, mera rostad smak än vad champagne brukar ha. Druvsorter som används är på den blå sidan Monastrell och Pinot Noir, och på den gröna Xarel-lo, Parellada, Macabeo och Chardonnay.