Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut

Art.nr 82363
Cremant
Frankrike, Bourgogne
Begränsad tillgänglighet
229 kr

Produktinformation

  • Alkoholhalt 12%
  • Förpackning Flaska 750 ml
  • Förslutning Naturkork
  • Rest sockerhalt 1,2 g/100ml
  • Druvor Chardonnay och Aligoté
  • Producent Louis Bouillot
  • Ursprung Frankrike, Bourgogne

Om vinet

Kvalitétscrémant från anrika Louis Bouillot i Bourgogne! Serveras som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Smakbeskrivning

Torrt och friskt vin med inslag av citrus, gula äpplen och bröd.

  • Lagringspotential

    Vinet är gjort för att avnjutas nu.

  • Skörd

    Druvorna plockades för hand över hela Bourgogne. Vinet är en non vintage, dvs. det är en blandning av flera årgångar.

  • Vinifikation

    Druvorna pressades mycket varsamt och musten kylstabiliserades. Alkoholjäsningen ägde rum i rostfria temperaturkontrollerade ståltankar. Vid buteljeringen tillsattes socker och jäst för att framkalla bubblorna den andra jäsningen på flaska (traditionell metod). Vinet vilade minst 18 månader på egen jästfällning (alltså mer än de lagstadgade 12 månaderna). För att få bort jästfällningen kyldes halsen ner så att fällningen frös till is. När kapsylen togs bort flög issörjan iväg tack vare trycket i flaskan. Samtidigt försvann också lite vin, men det ersattes samtidigt med vin och sockerlag för att få önskad söthetsgrad.

  • Jordmån

    Jordmånen består av sandblandad lera och vita kalkstenar.

Producent

Alltsedan starten 1877 i Nuits-Saint-Georges har Louis Bouillot varit en erkänd tillverkare av mousserande kvalitetsvin i Bourgogne. Hos Louis Bouillot framställs inte bara standardviner av hög kvalitet, utan även särskilt utarbetade toppviner vars druvor är plockade från några av Bourgognes bästa vingårdslägen.

UrsprungBourgogne är enligt många ett av världens främsta områden för chardonnay och pinot noir. Stilen är det många av världens vinmakare som vill efterlikna – men få lyckas. Klimatet och jordmånen gör att vinerna visar upp en ren, frisk fruktsyra och en elegant struktur. Vingårdarna är relativt små och ägs ofta av flera producenter, men efterfrågan är desto större. Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig knappt fem mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder. De två mindre områdena Côte Chalonnaise och Mâconnais bildar en brygga till det stora Beaujolais, medan Chablis ligger utslängt 13 mil åt nordväst från Beaune. I Bourgogne görs såväl röda som torra vita viner, en liten del rosévin och det mousserande vinet crémant de bourgogne. De verkligt stora vinerna är röd och vit bourgogne, synonyma med druvorna pinot noir och chardonnay. Druvan gamay dominerar i Beaujolais, välbekant för beaujolais nouveau – årets skörd som alltid lanseras tredje torsdagen i november.