El Zorro y la Bodega Reserva 2017

El Zorro y la Bodega Reserva 2017

119 kr (nr. 55091) Rött vin, fylligt Rioja, Spanien

Nu lanserar krögaren Johan Jureskog en 3-årslagrad Rioja Reserva från den historiska producenten Bodegas Muriel.

Druvan här är 100% tempranillo, handplockad från vingårdar kring byn Elciego i Rioja. Efter pressning och jäsning fick vinet lagras hela 2 år på franska och amerikanska ekfat för att sedan gotta till sig ett sista år på flaska. Ekfatslagringen är det avgörande momentet där druvsaftens fruktiga och tanninrika karaktär balanseras upp av ekfatens kaffe- och vaniljtoner. Resultatet är ett smakrikt och mycket komplext vin med vacker rubinröd färg och toner av körsbär, jordgubbar, kryddor, vanilj och fat.

Bodegas Muriel drivs idag av Javier Murúa och familjen har varit verksamma i Rioja i tre generationer, sedan 1926. Namnet Muriel är en kombination av familjenamnet, byn Elciego och regionen Rioja.

Det här är ett vin som förhöjer både mat och stämning på vilket bord det än placeras på. Servera vid 16–18°C.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort100% tempranillo
Årgång2017
Alkoholhalt14%
Storlek750 ml
Förpackning Flaska

Detaljer

Antal/kolli12
FörslutningNaturkork
Sockerhalt0,2 g/100 ml
Syra0,5 g/100 ml
Märkningar
Veganvänligt Ja
Producent Omni Wines

Innehållet

SmakbeskrivningIntensiv och komplex i smaken med toner av mogna röda bär, kryddpeppar, choklad och fat.
Passar tillSmakrika kötträtter såsom grytor och grillat, lagrade ostar och spanska charkuterier.
Lagringspotential5-8 år.
VinmakareChema Ryan Murúa
SkördDruvorna växte på 25-åriga vinstockar och skördades för hand under första halvan av oktober. Vingårdarna ligger belägna i Elciego.
VinifikationJäsning på temperaturkontrollerade ståltankar (20 dagar). Därefter lagrades vinet 2 år på franska och amerikanska fat (30% nya) för att sedan vila ett sista år på flaska.
JordmånKalkstensrik och lerig jord.

Om Omni Wines

Omni Wines har fokus på några av världens mest intressanta vindistrikt. I nära samarbete med etablerade producenter och vinmakare, vars kunskap om lokala terroirs är ovärderlig, väljer Omni Wines vinexperter ut unika, högkvalitativa och prisvärda viner som ger stora smakupplevelser.

Startskottet för Omni Wines är ett unikt och långsiktigt samarbete med familjeproducenten Bodegas Muriel i Rioja och kockesset Johan Jureskog.

Om Rioja, Spanien

I Rioja har det odlats vin i flera tusen år. Många vinodlare flyttade söderut när mjöldaggen slog hårt mot vingårdarna i Bordeaux, och ännu fler kom när vinlusen invaderade Bordeaux 1870. År 1900 slog vinlusen till även i Rioja, vilket ledde till att många franska vinodlare flyttade hem. Rioja är uppdelat i tre olika huvuddistrikt: Rioja-Alavesa i norr, Rioja-Alta i väster och Rioja-Baja i öster.

Övrigt

Bodegas Muriel är en familjeägd bodega i byn Elciego som drivs av Javier Múrua. Bodegan ligger i regionen Rioja Alavesa och byggdes 1926. Namnet Muriel är en kombination av släktnamnet Murúa, Rioja och Elciego. Bodegas Muriel äger även den historiska producenten Conde de los Andes i byn Ollauri. Dess gamla källare lever kvar parallellt med de nybyggda i Elciego med lagringsutrymme för hundratusentals flaskor. Druvorna kommer både från egna vingårdar och lokala odlare, vilket är sedvanligt i Rioja.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!