Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut Millésimé 2017

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut Millésimé 2017

299 kr (nr. 77973) Cremant Bourgogne, Frankrike

Torr, kraftfull, frisk med inslag av gula äpplen, citrus, rostat bröd och mineral.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort50% pinot noir, 50% chardonnay
Årgång2017
Alkoholhalt12%
Storlek750 ml
Förpackning Flaska

Detaljer

Antal/kolli6
FörslutningChampagnekork
Sockerhalt0,8 g/100 ml
Syra0,67 g/100 ml
Producent Louis Bouillot

Innehållet

SmakbeskrivningTorr, kraftfull, frisk med inslag av gula äpplen, citrus, rostat bröd och mineral.
Passar tillServeras med fördel som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.
LagringspotentialVinet är gjort för att avnjutas nu, men kan sparas 5-8 år.
SkördDruvorna plockades för hand över hela Bourgogne.
VinifikationDruvorna pressades mycket varsamt och musten kylstabiliserades. Alkoholjäsningen ägde rum i rostfria temperaturkontrollerade ståltankar. 5% av Chardonnay-vinet har lagrats 12 månader i franska barriquer. Vid buteljeringen tillsattes socker och jäst för att framkalla bubblorna den andra jäsningen på flaska (traditionell metod). Vinet vilade 36 månader på egen jästfällning (alltså betydligt mer än de lagstadgade 12 månaderna). För att få bort jästfällningen kyldes halsen ner så att fällningen frös till is. När kapsylen togs bort flög issörjan iväg tack vare trycket i flaskan. Samtidigt försvann också lite vin, men det ersattes samtidigt med vin och sockerlag för att få önskad söthetsgrad.
JordmånJordmånen består av sandblandad lera och vita kalkstenar.

Om Louis Bouillot

Alltsedan starten 1877 i Nuits-St-Georges har Louis Bouillot varit en erkänd tillverkare av mousserande kvalitetsvin i Bourgogne. Hos Louis Bouillot framställs inte bara standardviner av hög kvalitet utan även särskilt utarbetade toppviner vars druvor är plockade från några av Bourgognes bästa vingårdslägen. Idag ägs Louis Bouillot av Boisset-gruppen som också har grundat ett stort vinturistcentrum i Nuits-St-Georges med fokus på Crémant de Bourgogne.

Om Bourgogne, Frankrike

Bourgogne är enligt många ett av världens främsta områden för chardonnay och pinot noir. Stilen är det många av världens vinmakare som vill efterlikna – men få lyckas. Klimatet och jordmånen gör att vinerna visar upp en ren, frisk fruktsyra och en elegant struktur.
Vingårdarna är relativt små och ägs ofta av flera producenter, men efterfrågan är desto större. Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig knappt fem mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder.
De två mindre områdena Côte Chalonnaise och Mâconnais bildar en brygga till det stora Beaujolais, medan Chablis ligger utslängt 13 mil åt nordväst från Beaune.
I Bourgogne görs såväl röda som torra vita viner, en liten del rosévin och det mousserande vinet crémant de bourgogne. De verkligt stora vinerna är röd och vit bourgogne, synonyma med druvorna pinot noir och chardonnay. Druvan gamay dominerar i Beaujolais, välbekant för beaujolais nouveau – årets skörd som alltid lanseras tredje torsdagen i november.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!