Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Millésime Brut 2020

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Millésime Brut 2020

169 kr (nr. 77865) Cremant Bourgogne, Frankrike
Finns i Systembolagets butiker Hitta närmaste butik

En exklusiv årgångscrémant från Louis Bouillot – Millésime Brut ”Perle Rare”.

Ett torrt och friskt mousserande vin med inslag av äpple, rostat bröd, grapefrukt och nougat. I den här crémanten hittar du druvorna Aligoté, Chardonnay, Gamay och Pinot Noir som varsamts pressats efter skörd. Innan vinet lagras skedde den andra jäsning i flaskan och därefter fick vinet ligga på sin egna jästfällning under 24 månader för degorgering, då jästfällningen avlägsnas.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Millésimé Brut är ett utmärkt mousserande som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Skriv ut Köp på Systembolaget

Information

Druvsort45% chardonnay, 25% pinot noir, 20% gamay, 10% aligoté
Årgång2020
Alkoholhalt12%
Storlek750 ml
Förpackning Flaska

Detaljer

Antal/kolli12
FörslutningChampagnekork
Sockerhalt0,4 g/100 ml
Syra0,76 g/100 ml
Producent Louis Bouillot

Innehållet

SmakbeskrivningTorrt, friskt, smakrikt vin med inslag av äpple, rostat bröd, grapefrukt och nougat.
Passar tillServeras vid cirka 8°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.
Lagringspotential5-7 år
VinmakareChristophe Barbe
SkördManuell skörd
VinifikationDruvorna pressades varsamt och musten jäste i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Liksom i Champagne ägde andra jäsningen rum i flaskan. Vinet lagrades sedan med sin jästfällning i flaskan under 24 månader före degorgeringen.

Om Louis Bouillot

Alltsedan starten 1877 i Nuits-St-Georges har Louis Bouillot varit en erkänd tillverkare av mousserande kvalitetsvin i Bourgogne. Hos Louis Bouillot framställs inte bara standardviner av hög kvalitet utan även särskilt utarbetade toppviner vars druvor är plockade från några av Bourgognes bästa vingårdslägen. Idag ägs Louis Bouillot av Boisset-gruppen som också har grundat ett stort vinturistcentrum i Nuits-St-Georges med fokus på Crémant de Bourgogne.

Om Bourgogne, Frankrike

Bourgogne är enligt många ett av världens främsta områden för chardonnay och pinot noir. Stilen är det många av världens vinmakare som vill efterlikna – men få lyckas. Klimatet och jordmånen gör att vinerna visar upp en ren, frisk fruktsyra och en elegant struktur.
Vingårdarna är relativt små och ägs ofta av flera producenter, men efterfrågan är desto större. Bourgognes centrala delar är de två sammanhängande områdena Côte de Nuits och Côte de Beaune som sträcker sig knappt fem mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder.
De två mindre områdena Côte Chalonnaise och Mâconnais bildar en brygga till det stora Beaujolais, medan Chablis ligger utslängt 13 mil åt nordväst från Beaune.
I Bourgogne görs såväl röda som torra vita viner, en liten del rosévin och det mousserande vinet crémant de bourgogne. De verkligt stora vinerna är röd och vit bourgogne, synonyma med druvorna pinot noir och chardonnay. Druvan gamay dominerar i Beaujolais, välbekant för beaujolais nouveau – årets skörd som alltid lanseras tredje torsdagen i november.

Övrigt

Chardonnay-druvorna skördades i Beaujolais och Côte de Beaune. Aligoté plockades i Mâconnais och Côte Chalonnaise. Pinot Noir-druvorna kommer från Côte de Nuits, Chouchois och Chatillonais. Gamay-delen kommer från Beaujolais och Hautes Côtes de Nuits.

Vinet har tilläggsbeteckningen ”Eminent” på etiketten vilket är en officiell garanti på att vinet legat minst 24 månader på sin jästfällning i flaskan.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!